Зі Львова до святого Валентина за день. Маршрут для закоханих

5545 0
14 лютого закохані усього світу вшановуватимуть пам’ять і проситимуть заступництва у святого Валентина. Львів’яни теж можуть приклонитися до мощей святого, адже їх частка зберігається в одному із храмів Самбора. Tvoemisto.tv пропонує дізнатися про те, як можна здійснити паломництво за один день.
фото: m.haribhoomi.com

фото: m.haribhoomi.com

Де на Львівщині знаходяться мощі святого

На Львівщині мощі святого знаходяться  одній із головних святинь міста Самбора – церкві Різдва Пресвятої Богородиці. Храм споруджений у стилі українського бароко: має один купол, галерею та 10 вікон. У 1865 році церква зазнала реконструкції: за вівтарем було зведено дугоподібну захристію, перенесено головний вівтар та встановлено іконостас з царськими вратами. Деякі із розписів церкви були виконані маляром Яблонським, а у 1894-1895 рр. багато з настінних образів намалював Устиянович.

У 1759 р., так як святий Валентин вважався покровителем Самбірсько-Перемиської єпархії, частинку його мощей  у невеличкому скляному саркофазі за наказом Папи Римського було перевезли у  Самбір, де вони знаходяться й дотепер. Автентичність реліквії підтверджує документ у Римі, виданий Понтифіком. Були й підтверджуючі грамоти з печатями у Самборі, однак у часи СРСР вони безслідно зникли.

Фото: photo-mandry.com.ua

Сакофаг залишився абсолютно неушкодженим навіть у часи тотального зневірення. «У часи радянської влади зникли печаті та грамота, що надійшла разом з мощами з Риму, але саркофаг, в якому зберігаються мощі, залишився абсолютно цілим», – розповів настоятель церкви отець Богдан.

Також мощі святого Валентина є у Польщі, в Ірландії, у Південній Франції, в Австрії, в Англії і ще в деяких інших країнах.

Як потрапити до храму

Як розповів Tvoemisto.tv адміністратор храму отець Богдан, на передодні Дня Закоханих у суботу, 13 лютого, у храмі відбуватиметься святковий молебень. Безпосередньо 14 лютого мощі святого Валентина виставлять до почитання на середину храму із 06:00 до 21:00 години. У понеділок також можна приклонитись до мощей. За потреби відвідувачам храму можуть розповісти детальніше про святого.

Фото: galinfo.com.ua

Чим дістатися?

Зі Львова до Самбора можна доїхати маршрутками із Двірцевого автовокзалу (колишня АС-8, що біля Головного залізничного вокзалу). Підійдуть такі напрямки: Турка, Підбуж, Нижанковичі та деякі інші.

До Самбора зі Львова також можна дістатися залізницею. Підійдуть потяги (Київ-Трускавець, Львів-Солотвино) та електрички (Львів-Сянки), що курсують по залізничній станції Самбмір. Із ранку зі Львова залізничним транспортом можна виїхати о 06:49 (Львів-Сянки) чи 09:30 (Львів-сянки) і прибути до Самбора о 08:47 та 11:25 відповідно.

Найпізніше увечері із Самбора до Львова можна виїхати о 20:12 (Сянки-Львів) чи о 21:29 (Трускавець-Київ) та прибути до Львова о 22:30 та 22:46 відповідно.

Автівкою зі Львова до Самбора можна доїхати за 1,5-2 години.

Довідка.

Згідно із переказами, святий Валентин був священиком у Римській імперії. У 260-270-их рр. після Різдва Христового римським імператором Клавдієм була введена заборона на одруження його легіонерів. Вважалося, що одружений воїн уже не може бути таким же ж боєздатним та відданим імператору, як неодружений, тому що у нього уже головне місце у житті посідає сім’я, а не жага слави та здобуття прихильності Кесаря. Наперекір імператорській волі святий Валентин таємно почав вінчати його легіонерів. Довідавшись про порушення наказу імператор Клавдій наказав посадити священика у в’язницю та стратити. Ще будучи ув’язненим святому Валентину вдалось навернути до християнства Астерія – одного із наглядачів та його родину, вилікувавши своїми щирими молитвами його дочку. Незадовго до своєї страти 14 лютого молодий священик закохався та написав обранниці листа. Із того часу зародилась традиція написання так званих валентинок тим, кого кохаємо. Похований був святий Валентин у Римі.

Зв матеріалами:  photo-mandry.com.ua, ua.igotoworld.com/ua.

Підготувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!