Чи справді потрібно будувати квазікільце на Личаківській

7890 0
Минулого року за три дні зібрали підписи на підтримку петиції про будівництво нового кілометрового відрізку дороги, який би з’єднав вулицю Пасічну через ліс із виїздом на Винники.
Фото: Перець

Фото: Перець

Цього року на вулиці Личаківській у Львові розпочнеться черговий етап реконструкції. Запланували відремонтувати відрізок від вул. Букової до Винників, а також запроєктують нове квазікільце поблизу перехрестя Пасічна – Личаківська. Як пише членкиня міської комісії з безпеки дорожнього руху та представниця ГО «За якісний транспорт» Анастасія Карп’як, громада району мала б радіти, але не у цьому випадку, оскільки, на її думку, не можна проєктувати кільце без попереднього розрахунку, які транспортні проблеми воно вирішить.

Після невдалої реконструкції два роки назад відрізку Личаківської, від Мечникова до Пасічної, попри ліси-парки зі всіх сторін, вона стала вулицею з критично високим рівнем забруднення. Звіт управління екології щодо якості повітря на перехрестях вулиць Львова шокував. Як і минулого року, перехрестя Личаківська – Пасічна б’є всі можливі антирекорди і навіть у час епідемії коронавірусу, коли більшість львів’ян залишаються вдома, оксид вуглецю на цьому перехресті перевищує норму. 

Читайте також: Чому ми стурбовані ідеєю будівництва нової вулиці на Сихові

У березні торік рівень оксиду вуглецю на Личаківській перевищив гранично допустиму концентрацію майже вдвічі і становив 9.07 мг/м3. Тут за годину в середньому проїжджало майже півтори тисячі авто. До речі, на перехресті Виговського – Кульпарківська, де удвічі більше транспорту, показники забруднення повітря значно менші. Всі цифри доступні тут.

Цим повітрям доводиться дихати дітям, які вчаться у школі №63 чи садочку «Берізка» та мешканцям, які живуть у будинках поруч. Звісно, що у такій жахливій екологічній ситуації влада традиційно винить власників авто, однак не все так просто. 

Рівень загазованості повітря залежить не лише від того, скільки транспорту проїжджає вулицею, але й від того, наскільки фахово спроєктований рух вулицею. Складається враження, що проїзд вулицею під час реконструкції за взятих у кредит 6 млн євро, «фахівці» з Києва організували з розрахунку, що це бічна вулиця якогось спального району. 

Такої ситуації не було б, якби перед підготовкою проєкту провели транспортне моделювання і отримали відповіді на питання: хто, коли та звідки рухається цією вулицею.

Скоро стартує новий етап ремонту Личаківської (від вул. Букової до Винників) протяжністю трохи більше 4 км, вартістю – 160 млн грн. Роботи ще не розпочали, і все, що про них нагадує – змонтований та поки що заклеєний знак. Сподіваюся, що організують поетапний ремонт із можливістю зручного об’їзду ремонтованих ділянок.

Окрім цього, в бюджеті заклали 500 тис. грн на проєктування транспортної розв’язки на перехресті вулиць Личаківської – Тракт Глинянський – Колумба. Основне завдання проєкту – розвантажити перехрестя Личаківська – Пасічна та, як результат – зменшити затори на прилеглих вулицях.

Маю сумніви, що таку розв’язку, по-перше, коли-небудь реалізують, а, по-друге – суттєво вирішить проблему. Фахівці-проєктанти, з якими спілкувалась, теж поділяють мою думку. Не зрозуміло, як можна виділяти кошти на розробку проєкту та перетворювати територію біля Церкви Покрови Пресвятої Богородиці на дорогу, при цьому попередньо не проаналізувавши транспортні потоки. 

Читайте також: Де у Львові планують збудувати нові вулиці

Важливо, що ще минулого року за рекордні три дні зібрали підписи на підтримку петиції про будівництво нового кілометрового відрізку вулиці, який би з’єднав вулицю Пасічну через ліс з виїздом на Винники. Таким чином вдалось би вивільнити перехрестя від транспорту. Попри те, що 20 лютого петицію підтримали майже всі депутати Львівської міськради, жодні кроки в напрямку її реалізації досі не зроблені.

На жаль, дорожники міської ради досі не навчились на своїх помилках, і от-от пів мільйона витратять на проєкт, що, можливо, ніколи не буде реалізованим або, якщо й буде, то суттєво не покращить ситуацію. Замість того, щоб із доступними сучасними технологіями дізнатися, звідки, коли і куди їдуть люди, будувати моделі руху транспорту, і на основі отриманих моделей прийняти стратегічне рішення – руйнувати будинки та зводити квазікільце навколо церкви Покрови чи готувати документи, отримувати дозволи та прокладати кілометр дороги через ліс, «Львівавтодору» дають вказівку малювати проєкт квазікільця. 

Мені бракує цифр, тому я не можу з впевненістю говорити, який із двох проєктів вирішення транспортного колапсу поблизу перехрестя Пасічна – Личаківська кращий, а ймовірність реалізувати обидва – мізерна. Єдине, в чому я впевнена – перед тим, як витрачати 500 тис. грн, потрібно все детально прорахувати, і моделювати як поточну ситуацію та потреби, так і перспективи розвитку на найближчих 10-15 років. Тим паче, що Львів має амбітні плани приєднати до Львівської ОТГ найближчі містечка та села. 

Ці пропозиції уже подали офіційними листами Львівській міській раді. Прошу кожного, кому не байдуже – не мовчіть, пишіть коментарі, додавайте свої пропозиції. Якщо покажемо, що ми громада, якій не байдуже, нас обов'язково почують. 

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Колонка підготовлена в межах спецпроєкту «Мобільне місто»


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!