Як самостійно обрати зарплату. Інструкція для кандидата

7027 0
Основою результативних перемовин є інформація та аргументи, що її підтверджують.
Фото: @thoughtcatalog

Фото: @thoughtcatalog

Пошук нової роботи під час карантину – це втомлююча процедура. Ринок звужується і знайти її зараз дуже не просто. Однак, коли пропозиції таки з'являються, виникають інші проблеми: як правильно cкласти резюме, пройти співбесіду та на який рівень зарплати погоджуватися. Відповідь на одну з них, а саме, як самостійно розрахувати рівень своєї винагороди дає – сертифікована HR-ка з досвідом, коуч ЕCF та засновниця «HR-Кав'ярня®» Анна Зайцева. 

На яку заробітну плату Ви розраховуєте? Скільки хочете заробляти?

Це питання в різних варіантах здатне загнати пошукача в глухий кут на співбесіді. Дуже рідко кандидат називає конкретну суму чи вилку, а ще рідше може її обґрунтувати. Найчастіше відповіді зводяться до: «А скільки платите»; «А що ви пропонуєте» або «Ну, я не знаю, залежить, що доведеться робити».

Питання оплати праці – один і пунктів договору між працівником і роботодавцем. Щоб потім жодна із сторін не мала образи, про гроші треба домовлятись на березі.

Читати також: Як жінкам шукати роботу і чи говорити про дітей на співбесіді

Основою результативних перемовин є інформація та аргументи, що її підтверджують.

Що ж робити, щоб своїми руками не зіпсувати враження про себе? Як відповісти на питання і себе при цьому не образити? Де взяти інформацію про реальний рівень доходу спеціаліста за обраною спеціальністю?

Варіант 1. Звернутися до спеціаліста. Кар’єрний консультант, а ними часто є спеціалісти з управління персоналом, знає принципи формування заробітної плати в різних галузях і зможе надати фахову консультацію про розмір доходу та ключові фактори, які впливатимуть на кінцеву суму. Оцінивши ваш досвід та ключові навички, фахівець допоможе підготуватися до співбесіди, в тому числі і до перемовин про рівень заробітної плати. Такі послуги, звісно ж, платні.

Варіант 2. Провести аналіз ринку САМОСТІЙНО, скориставшись алгоритмом.

1. Знайдіть вакансії, подібні на ту, на яку подаєтесь. Або ті, які максимально відповідають вашій кваліфікації. Звіряйтеся з розділом функціональні обов’язки та вимоги до кандидата у вакансії.  

Додатково можна скористатися:

  • статистикою, представленою на job-сайтах. Вони періодично публікують зведені дані: очікування кандидатів та пропозиції роботодавців по галузях та професіях!
  • оглядами заробітної плати від відомих компаній, наприклад EY, Deloitte тощо;
  • інсайдерською інформацією з полів, якщо серед вашого кола є відповідні спеціалісти, і вони готові поділитися інформацією.

2. Випишіть всі варіанти по зарплаті: суму і валюту, в якій вона вказана.

Зведіть все до однієї валюти за вашим вподобанням: грн, долари чи євро.

3. З отриманого переліку оберіть мінімальну і максимальну суму. Розрахуйте гранично допустиму суму за формулою: [(Мінімальна сума + максимальна)/2+мінімальна]/2

Я рекомендую рахувати окремо по кожному джерелу інформації окремо, а потім співставити дані.

4. Менше отриманої після розрахунків суми не варто просити на співбесіді.

Відповідаючи на запитання про зарплатні очікування, кажете, що ви розглядаєте пропозиції від суми і вказуєте отриману при розрахунках цифру.

Читати також: Запитуйте та заспокоюйте. Як подбати про працівників у час пандемії

На питання, чому саме ця сума, відповідаєте, що проаналізували ринок і зробили висновок на підставі аналізу.

Також можна ще вивести вилку. До отриманої за формулою суми додайте 30%.

Це орієнтир. Завжди робіть поправку на свій досвід, інвестиції в навчання.

Вдалих вам пошуків та перемовин!

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!