7 речей про Львів. Найважливіше за минулий тиждень

2140 1
7 днів у Львові, з 14 до 20 вересня, виявилися доволі багатими на події. Так, у Львові продовжують ремонти доріг, а самі дороги затоплює злива. Невдовзі японська компанія відкриє поблизу Львова новий завод, тим часом місто представляє стратегію електронного врядування. Про більше подій – в огляді від Tvoemisto.tv.
Фото: cikavo-znaty.com, youtube.com, portal.lviv.ua, dknii.gov.ua, loda.gov.ua, kam-byzrda.com.ua, facebook.com, tvoemisto.tv, photo-lviv.in.ua

Фото: cikavo-znaty.com, youtube.com, portal.lviv.ua, dknii.gov.ua, loda.gov.ua, kam-byzrda.com.ua, facebook.com, tvoemisto.tv, photo-lviv.in.ua

Citylife

У Львові з порушниками, які паркують свої автомобілі на трамвайних коліях, блокуючи проїзд електротранспорту, боротиметься поліція. 14-18 вересня на стадіоні «Арена-Львів» відбулася Асамблея греко-католицького та римсько-католицького монашества України. Львівський активіст Святослав Літинський, який першим в Україні отримав паспорт без російського дубляжу, виграв справу щодо відмови у перекладі виступів міністра МВС України Арсена Авакова.

Львівські студенти об’єдналися, аби спільними зусиллями врятувати пам’ятку архітектури – статую «Ощадності» на проспекті Свободи. У Львові закінчили реставрацію скульптурної групи на фасаді будинку на вулиці Івана Франка, 2. 15 вересня у Львові розпочало мовлення онлайн-радіо «SKOVORODA». Четверо медійників перейняли філософію в українського мислителя і вирішили створити «Радіо вільних людей!». 16 вересня, до Львова завітали учасники навколосвітньої експедиції «Ukrain'esopenheart».

У Сихівському районі стартував проект «Тут твій дім – будь господарем у нім!», що передбачає проведення серії зустрічей експертів Ресурсного центру розвитку ОСББ із мешканцями багатоповерхівок Сихова. Вже невдовзі парк ім. Папи Римського Івана Павла ІІ на Сихові може значно розширити свої межі. А на його території з’являться катехитична школа, бульвар, велика дитяча зона з атракціонами та Хресна дорога.

У Львівському обласному клінічному перинатальному центрі розпочалися будівельно-монтажні роботи. Львівська обласна рада ухвалила рішення про приватизацію 17 об’єктів спільної власності територіальних громад області.

18 вересня у Львові вперше провели акцію «День ПАРКування» в рамках Європейського тижня мобільності. На вулиці Чайковського, 17 з 12:00 до 20:00 години паркомісця тимчасово перетворили на місце соціальної та культурної взаємодії у вигляді парклету.

У Львові відомче житло військових переведуть на баланс міста. На сьогодні у Львові знаходяться 103 будинки, які обслуговує КЕУ (квартирно-експлуатаційне управління) м. Львова, які розміщені у Сихівському та Шевченківському районах міста.

У Львові презентували стратегію електронного врядування міста і розповіли, що ID-картка у Львові буде безкоштовною, а також вперше представили Mobile ID.

Японська компанія «Фуджікура» відкриває у Львові підприємство з виробництва автокомпонентів. Для початку буде працевлаштовано 300 осіб з подальшою можливість зростання до 3 тисяч.

Львів'янка Наталія Букса стала чемпіонкою світу з шахів серед дівчат.

У Львові 22 вересня о 19.00 годині в Латинському кафедральному соборі у Львові за адресою пл. Катедральна, 1 відбудеться концерт класичної музики та хорального співу «Людзмірська вечірня». Вхід вільний. Львів’янин Павло Табаков представив перший сингл «Я не можу тебе забути» із нового альбому.

20 вересня у Львові зранку почався дощ, який згодом переріс у зливу. Дренажні системи не завжди справлялися з потоками води, тож невдовзі значна частина доріг була повністю залиті дощовими потоками. Та попри негоду львівські пластуни провели в центрі міста своє свято. Зате львівські Карпати» на виїзді поступились «Олександрії».

У понеділок, 21 вересня, в Академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного у Львові із робочим візитом перебуватиме Президент України Петро Порошенко, де присвоїть статус «Національний» академії. 21 вересня у сквері напроти Львівської облдержадміністрації відбудеться акція до Дня миру, під час якої 4 тис. паперових голубів, виконаних у техніці орігамі, прикрасять парк.

 

Транспорт, ремонт доріг

У Львові на вулиці Науковій, 7а, встановили новий світлофор, який спонукав зміни порядку руху цією ділянкою дороги. 17 вересня львів’яни добиралися на роботу велосипедом. Перед початком насиченого дня для всіх прихильників екологічного транспорту на площі Ринок чекав «велосніданок». 18 вересня через ремонтні роботи поворот на вулицю Залізняка з вулиці Героїв УПА перекритий. З 18 вересня і до 17 жовтня рух транспорту по просп. Червоної Калини буде обмежений. У рамках Європейського тижня мобільності у Львові презентували оновлені карти велошляхів, які мають з’явитися до 2020 року. Наразі у Львові повз площу Святого Юра та власне Собор святого Юра можна проїхати по вулиці Озаркевича.

Загалом у Львові хочуть прибрати усі припарковані авто з центру міста. Про це Tvoemisto.tv розповів головний архітектор Львова Юліан Чаплінський. Розпочати вирішили з того, що у центрі Львова встановлять обмежувачі для заїзду на тротуари.

Третій транш Світового банку в 560 млн доларів, який Україна може отримати в 2016 році, планується використати на будівництво доріг. «Укрзалізниця» розробляє нову концепцію організації пасажирських перевезень і для ефективної роботи цього сектора перевезень у великих містах і на вузлових станціях намір ввести пункти пересадок – хаби.

 


Реформи

Перші львів’янки отримали свідоцтво про народження дитини ще в пологовому. Тим часом у Львові в «Особистому кабінеті львів’янина» вже невдовзі можна буде отримати додаткові послуги. Серед них і довідка про склад сім’ї.

З 15 вересня 2015 року вступили в дію небюджетні рахунки для сплати коштів єдиного внеску та фінансових санкцій. Президент Петро Порошенко заявив про ухвалення рішення відкласти проведення подальшої мобілізації. Верховна Рада, Кабінет Міністрів та Національний банк України прийняли як нові закони, так і внесли ряд змін до вже існуючого законодавтва у сфері повернення вкладів, зниження тиску на платників податів, субсидії громадян, безпеки дорожнього руху, судових зборів та обмежень від Нацбанку щодо купівлі іноземної валюти. В Україні вдвічі скоротять кількість податкових інспекцій. Міністр фінансів Наталія Яресько презентувала у Мінфіні інформаційний портал, на якому будуть відображатися державні витрати бюджетів всіх рівнів, Є-data. Президент України Петро Порошенко підписав зміни до держбюджету на 2015 рік (щодо підвищення прожиткового мінімуму і мінімальної заробітної плати).

Українок не випускатимуть за кордон, якщо в паспорті – дівоче прізвище. Постановою Кабінету Міністрів затверджені положення щодо зміни імені (прізвища, власного імені, по батькові) фізичної особи. Закордонний паспорт вважається недійсним у разі зміни прізвища або імені особи. З 20 вересня спростили правила перетину українсько-польського кордону для мешканців прикордонної зони, а безпека харчових продуктів в Україні забезпечується за стандартами ЄС.

 

Ініціативи

Вокальний ансамбль «AcappellaLeopolis» запрошує львів’ян та гостей міста на благодійний концерт, який відбудеться 25 вересня о 19:30 у Храмі Пресвятої Євхаристії (Домініканський собор, пл. Музейна, 4). Кошти, зібрані під час вечора духовної музики, буде передано на виготовлення протезу для бійця 24-ої механізованої бригади Назара Барилка.

У Львові тривають реставраційні роботи у Гарнізонному храмі свв. апп. Петра і Павла на вул. Театральній, 11, який 65 років був закритий для відвідувачів. Львів’ян закликають фінансово підтримати цей проект.

 

Освіта

У Львові вийшла унікальна абетка про Шептицького, яка навчить дитину любити і пробачати. З’явився мобільний додаток для вивчення польської. У школі №98 зафіксовано випадок ймовірного харчового отруєння. До лікарні звернулись двоє дівчат, яких після огляду з діагнозом «гостра кишкова інфекція» відпустили додому, одну дівчину госпіталізували. Загалом під наглядом лікарів через цей випадок перебуває 12 дітей. Минулого тижня у Львові, у середній загальноосвітній школі №40, на уроці хореографії, вчителька покарала дитину, змусивши її перед класом зняти штанці. Для перевірки цього інциденту створили окрему комісію і провели службове розслідування. Як розповіла спеціально для Tvoemisto.tv в.о. начальника управління освіти ЛМР Зоряна Довганик, за результатами розслідування начальнику відділу освіти Залізничного району було рекомендовано притягти вчительку до відповідальності, звільнивши її зі школи.

Центр міської історії запрошує шкільних вчителів та університетських викладачів провести заняття на виставці «Велика війна 1914 – ... Індивідуальний та глобальний досвід». Молодим львів’янам, віком від 14 до 35 років, пропонують взяти участь в конкурсі есе, який присвячений 150- річчю від дня народження Митрополита Андрея Шептицького. Львівських студентів, яким цікаво ІТ, підприємництво та розвиток, вирішили навчити створювати свої стартап-проекти. Для цього в місті запустили безкоштовний курс Startup School University Edition.

 

Корисності

7 фактів про сучасних українців від Ярослава Грицака у Львові. 8 тез Пітера Померанцева про унікальність Майдану та повернення до реальності. Поради про те, як заохотити дитину до навчання. 10 корисних запитань до науковців про сон. 12 правил харчування в запиленому місті та 8 аргументів, які доводять унікальну користь від ходьби. 5 ознак, коли варто перепочити в дорозі за кермом та як їздити восени: поради автомобілістам.10 нехитрих ознак справжнього львів'янина від ресторатора Вардкеса Арзуманяна.

Також Tvoemisto.tv вирішило дізнатися, які саме функції покладено на нових поліцейських, та з якими труднощами вони стикаються на законодавчому рівні у своїй роботі. В той же час кількість поліцейських в Україні збільшиться до кінця року в два рази. А саме – до 6 тисяч чоловік. Про це заявив міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков під час робочої поїздки до Херсону.

Українські представники Вікіпедії традиційно нагородили авторів найкращих фотографій об’єктів природно-заповідного фонду України у межах проекту «Вікі любить Землю». Сергій Жадан у Львові розповів про Донбас та маніпуляцію свідомістю.. Проект «Розвиток дитини» пропонує батькам дітей молодшого віку нове практичне завдання – розмальовку з літерами української абетки.

На другу суботу вересня традиційно припадає День українського кіно. Це добрий привід поглянути, які вітчизняні стрічки чекають на нас у перспективі.

У Facebook з’явиться кнопка «не подобається», завдяки якій можна буде висловити свою неприязнь до посту. Про це засновник соціальної мережі Марк Цукерберг заявив на конференції в штаб-квартирі Facebook в Каліфорнії. 28 вересня станеться одне із рідкісних місячних затемнень, які трапляються раз на 30 років. Жителі землі матимуть змогу побачити великий, так званий «супермісяць» у поєднанні із місячним затемненням. Американське видання «The Hollywood Reporter» найкращим за всі часи визнало серіал «Друзі», який виходив з 1994 до 2004 року.

Щороку в третю неділю вересня в Україні відзначається День Батька. Цьогоріч це свято припало на 20 вересня.

Спецпроекти

Успіх сучасних компаній неможливий без талановитих і активних працівників, які беруть відповідальність, проявляють ініціативу, знаходять щоразу кращі та ефективніші рішення. У цьому переконана викладач Львівської бізнес-школи УКУ, директор Львівської школи проектного менеджменту Наталія Шпот. У рамках спільного проекту LvBS та

інтернет-порталу Tvoemisto.tv «Як ефективно управляти малим бізнесом?» коуч та гештальт-терапевт розповіла, які правила варто засвоїти для успішного розвитку і професійного вдосконалення.

Tvoemisto.tv продовжує спецпроект «Іноземці Твого міста», аби показати, чим сучасний Львів приваблює тих, які переїздять сюди жити з інших країн, у чому іноземці-львів’яни себе тут віднаходять та про що мріють. Поки деякі українці мріють емігрувати у Штати, Арета Ковальська виїхала звідти на свою історичну Батьківщину, в Україну. У свої 31 вона не думає про можливості в Америці. Вже 4 роки як живе у Львові, бере участь у місцевих проектах, пише про Львів та працює в ІТ-сфері. А ще – серйозно досліджує своє родинне дерево.

Журналіст та мандрівник Богдан Логвиненко уміє так швидко подорожувати і змінювати одну країну на іншу, що дехто не встигає так швидко змінювати сорочки. Проте він також полюбляє залишатись у новому середовищі та знайомитись із його культурою, і завжди із радістю повертається додому. Tvoemisto.tv поспілкувалось із мандрівником, який вже в Бухаресті шукає нових пригод і шляхів, але ще під враженням від недавнього візиту до Львова.

Восени у дитячих поліклініках збільшується кількість відвідувачів і пожвавлюється рух. Часто, прийшовши до медичного закладу, батьки немовлят зіштовхуються із проблемою паркування візочка і користування ліфтом. Ситуація ускладнюється, коли малолітніх дітей є двоє. Виконуюча обов’язки начальника управління охорони здоров’я ЛМР Марта Матюшко розповіла Tvoemisto.tv про те, де можна залишати візочки у дитячих поліклініках і як безпечно пересуватись із ними у ліфтах.

Підготували Оксана Антонів, Наталя Середюк, Юлія Сабадишина та Ігор Саджениця

21 Вересня, 2015 01:37
Елена Дорогі матусі)) Зробіть собі та малюку подарунок. Придбайте дитячий журнал «Пізнайко». Не пошкодуєте!!!Подарувала вже не одній подрузі. Справжня нахідка для батьків та малюків. Цікавий, розвиваючий, з іграми та головоломками. До того ж журнал друкується для різної вікової категорії дітей від 3 до 10 років. [***]://posnayko.com.ua/about/about-journal/
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!