«Чого львів’яни тільки не капають». Медики розповіли, чи лікують спиртовмісні розчини коронавірусну хворобу

14179 0
Крім вакцини, прицільно на коронавірус нічого не діє.
Фото: Radio1.news

Фото: Radio1.news

У Львові заговорили, що місцеві лікарі отримали патент на лікування коронавірусу і що невдовзі цей патент переоформлять на винахід. Суть винаходу пульмонолога, доцента Львівського медуніверситету, член-кореспондента Міжнародної академії наук, інжинірингу і технологій Анатолія Невзгоди полягає у застосуванні спирту при лікуванні Covid-19. Тvoemisto.tv вирішило поцікавитися, чи справді спирт лікує коронавірусну інфекцію та чи можна його використовувати хоча б для профілактики.

Читайте також: З'явилася вакцина проти коронавірусу, яка, за даними розробника, захищає на 95%

Шкодить все, що не за протоколом

Директор Центру легеневого здоров’я Любомир Рак розповів Тvoemisto.tv, що лікування коронавірусу спиртом не вважає доцільним.

«Навіть не хочу оцінювати те, що хтось щось робить. Є люди, які навіть п’ють чи капають в ніс перекис водню. Як це оцінювати? Це не входить у протокол лікування коронавірусу, а все, що не входить, може зашкодити здоров’ю», – каже Любомир Рак.

Не використовують метод лікування спиртом і в Лікарні швидкої медичної допомоги. За словам завідувачки центру терапії лікарні Марти Сайко, про метод лікування спиртом вона чула, але вважає його дивним.

«Люди зараз різне роблять і застосовують, щоб начебто вберегтися, але трактувати нічого. У нашій лікарні ми такого точно не практикуємо, а лише лікуємо строго за протоколами. Знаю, що спирт інколи використовують при набряку легень, але не при коронавірусі. У лікарні швидкої допомоги переважно лежать важкі ковідні хворі, які потребують підключення до кисню», – каже Тvoemisto.tv Марта Сайко.

Читайте також: Україна першу партію вакцини від Covid-19 зможе отримати в другому кварталі 2021 року

На тому, що лікування спиртом не входить у протокол лікування коронавірусу наголосила й інфекціоністка Львівської обласної інфекційної лікарні Наталія Смолинець. Відтак, цю методику застосовувати не можна.

«Про це чула, але коментувати не беруся. Мені все трохи виглядає дико і дивно. Це швидше байки. Мало що можна запатентувати… Наскільки мені відомо, Анатолій Невзгода рекомендує застосовувати реанімаційним хворим внутрівенне введення спирту. Та оскільки це не відповідає протоколам лікування, потрібна згода пацієнта та лікаря на таке лікування. А чи буде вона? Невідомо, як це відіб’ється на здоров’ї та житті важких хворих», – каже Наталія Смолинець.

Також, за її словами, їй не відомо, на якій кількості людей вони випробували метод та яка була статистика одужалих.

«Як в будь-якій науковій роботі має бути контрольна група, група волонтерів, яка годиться випробувати. Також цікаво було б дізнатися, якій кількості людей і кому саме це допомогло. Лише тоді можна буде говорити конкретніше», – каже інфекціоністка.

За словами Наталії Смолинець, будь-яка дія, яка не входить у протокол лікування, може бути по-різному трактована.

Не підтримує лікарка й того, коли на маску радять наливати горілку чи самогонку і вдихати цим.

«У нас і так забагато людей узалежнених від алкоголю. Є навіть люди, які щодня попивають алкоголь, аргументуючи тим, що так оберігаються від коронавірусу. Спиртом чи спиртовмісним розчином можна протерти руки, поверхню, але лити їх на ганчірку чи маску і дихати тими випарами тривалий час не можна. Від цього можна і сп’яніти, і отримати опіки слизових», – каже Наталія Смолинець.

Одягайте маску, а краще дві

За словами Наталії Смолинець, найкращими засобами профілактики коронавірусу є дотримання карантинних заходів. Варто часто мити руки, користуватися антисептиками, тримати соціальну дистанцію, обмежувати забави та всі скупчення людей, а також не забувати носити маски. Бажано, щоб їх було дві.

«У громадських місцях варто не забувати про одноразові медичні маски. Їх бажано одягати відразу дві. При цьому верхню треба міняти частіше», – каже Наталія Смолинець.

Що стосується медикаментів, то, за словами інфекціоністки, зупинити коронавірус пігулками не можливо.

«Прицільно на коронавірус нічого не діє, крім вакцини, але її ще не має. Щоб не захворіти, раджу дотримуватися здорового харчування, помірного фізичного навантаження та вживати полівітамінні препарати. Також можна використовувати препарати цинку та аскорбінову кислоту», – додала Наталія Смолинець.

Читайте також: У США розпочали наймасштабніші у світі випробування вакцини від Covid-19

Зазначимо, що пульмонолог, доцент Львівського медуніверситету, член-кореспондент Міжнародної академії наук, інжинірингу і технологій Анатолій Невзгода розповів виданню «Високий замок», що дієвим методом є лікування власне спиртом.

«Ми з братом отримали патент на лікування ковіду. Незабаром цей патент буде переоформлено на винахід. Це буде український винахід. І він піде у Європу... Мій батько був військовим лікарем, майором радянської армії. Я його запитував: «Під час війни, на фронті, було багато хворих на пневмонію. Як ви їх лікували?» Каже: «Брали 33-відсотковий медичний спирт, розчиняли у фізрозчині або у воді для ін’єкцій, і капали внутрівенно». Я приїхав у США, там була хвора зі СНІДом, яка мала алергію до антибіотиків, по суті, до всього мала алергію. Я запропонував капати їй спирт. Кажуть: «Якщо ти такий сміливий, то давай». Ми покапали 10 сеансів, і вона залишилась жива...», – заявив Анатолій Невзгода.

Ольга Шведа



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!