Як коливання курсу гривні вплинуло на ринок нерухомості у Львові

3149 0
Експерти відзначають зростання попиту на квартири в новобудовах.
фото: zib.com.ua

фото: zib.com.ua

Що відбувається на ринку нерухомості зараз

Загалом у 2018 році ринок нерухомості стабілізувався і став більш рівномірним, вважає заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лев Парцхаладзе. За 9 місяців поточного року, за даними міністерства, у Львівській області прийняли в експлуатацію 595 тис кв. м. житла.

«Ринок стає більш рівномірним та стабільно розвивається після неабиякого буму житлового будівництва в минулому році. Крім того, все більше зростає попит на однокімнатні та інші малогабаритні квартири», – цитує Парцхаладзе сайт міністерства.

Зростання попиту на квартири в новобудовах відмітили й інші експерти Tvoemisto.tv, у тому числі після рішення міської ради про списання будинків з комунального балансу. Серед основних причин відмічають кілька факторів: надійність нового житлового фонду, менші витрати на утримання квартири в новобудові, ліпшу якість самого житла.

Як валютне коливання впливає на вартість квартир

За словами керівника відділу продажів будівельної компанії MS Юрія Титича, на зміну ціни квартири зараз більше впливають вартість будівельних матеріалів та робіт (зарплати будівельників) і попит на ринку.

«Коливання курсу гривні до долара і євро в сьогоднішніх межах не мають значного впливу на ціну, – говорить Юрій Титич. – Якщо вас хтось переконуватиме, що через це підвищує ціни на квартири – то перед вами, наймовірніше, спекулянти, що хочуть зіграти на ваших емоціях в цей непростий момент».

Не зауважує причин для різкого підняття цін у зв’язку з коливанням гривні на ринку новобудов співзасновник одного з найбільших сайтів нерухомості «Енциклопедія Новобудов» Денис Шульга.

«Українське законодавство регламентує розрахунок, у тому числі й за угодами купівлі-продажу квартир у гривнях. Звісно, що в окремих випадках існує прив'язка до долара, але вона прописується "по курсу НБУ на день оплати або заключення угоди". Офіційний же курс за останній тиждень виріс всього на 15 копійок», – говорить він.

Читайте також: Як списання будинків з комунального балансу вплине на ринок нерухомості

Відтак, за його словами, навіть прив'язка до долара не може суттєво здорожчити вартість квартири. Якщо взяти умовну квартиру з привязкою до долара вартістю 50 000 доларів, то в прив'язці до курсу НБУ вона подорожчала всього на 17 000 грн, тобто в межах всього 1%.

Що впливає на ціну квартир в новобудовах

Юрій Титич каже, що на зміну ціни зараз впливають зовсім інші фактори, ніж тимчасові і незначні коливання курсу: «Чим вищий ступінь готовності будинку, тим дорожче коштують квартири. До прикладу, зараз ми починаємо проект житлового будинку DeLuxe2 поруч раніше зданого в есплуатацію. На старті будівництва ціна суттєво нижча, аніж після того, як будинок зданий в експлуатацію. Орієнтовно різниця між ціною квартири на початку будівництва та його закінченням складає від 30% до 40%».

Партнерська публікація

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!