Чи загрожує забудова озеру у Снопківському парку. Відео

2951 0
Прибережна смуга біля ставка менше 3 га має становити 25 метрів
Фото: Олександра Сладкова

Фото: Олександра Сладкова

На краю парку Снопківський, на вулиці Кримській,57, біля місцевого ставка розпочалося будівництво чотирьох спарених котеджів. Місцеві мешканці, що живуть на цій вулиці, почали висловлюватися, що будова зашкодить озеру, і що будівництво ведеться з порушенням природоохоронного законодавства.

У держекоінспекцію мешканці скерували 8 скарг, попросивши фахівців здійснити перевірку будівельних робіт, адже, на їхню думку, роботи тут проводять у прибережній смузі. Заміри від воріт до ставка встановили, що відстань є меншою, аніж 25 метрів.

Начальник відділу державного екологічного нагляду земельних ресурсів Державної екологічної інспекції Анатолій Мандій у коментарі Тvoemisto.tv сказав, що з попереднього розгляду виглядає, що ділянку передали у власність без чітко встановленої прибережної смуги і, відповідно, без обмежень.

За його словами, екологи зафіксували факт порушення режиму використання прибережної смуги, яка перебуває у комунальній власності.

Озеро захищають місцеві мешканці, зокрема Тарас Юринц, його дружина Ганна Гаврилів та Юлія Дорошенко.

«Озеро занепадає, воно зміліло. Тут узагалі занедбана територія. Прибираємо другий рік, виловлюємо непотріб і сміття. Ситуація з озером погіршується», – коментує Юлія Дорошенко.

Водночас уповноважений від власниці земельної ділянки Роман Гумен наголошує, що ділянку купили ще у 2017 році і торік власне отримали документи на будівництво чотирьох спарених будинків, висотою до 9 метрів.

«Сусіди не дають нам будувати, пишуть скарги. Обласне ДАБІ скасувало нам напередодні містобудівні паспорти. Ми це оскаржили і виграли суд», – зазначив Роман Гумен.

На питання, чому до озера не витримали відстані, він пояснив, що від дзеркала озера до крайнього будинку є 22 метри і слід рахувати відстань до будинку, а не до паркану.

Він також зазначив, що вони говорили з мешканцями про виготовлення проєкту благоустрою озера і готові в це інвестувати кошти. Представник власниці ділянки також відкинув звинувачення, що тут буде паркінг, пояснивши, що за проєктом передбачені лише 4 гаражі біля самих котеджів.

Станом на 20 серпня тут поставили блоки, щоб не було можливостей заїзду будівельної техніки до озера.

Відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!