Чим корисні квашені продукти. Пояснює МОЗ

5220 0
Квашені продукти містять ферменти, що сприяють здоровій роботі кишківника.
Фото: staticflickr.com

Фото: staticflickr.com

Корисні бактерії містяться не тільки в йогурті. Звичайний салат із квашеної капусти може скласти добру конкуренцію усім найкращим йогуртам, пише на своїй сторінці у Fcaebook очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про манту, перекис водню та ВСД

Кефір, вино, місо, кімчі — корейська маринована редиска і капуста, квашений буряк та буряковий квас — це все приклади ферментованих продуктів. 

У ферментованих продуктах молочнокислі бактерії поїдають цукри та клітковину овочів чи бобів, і утворюють молочну кислоту, що діє як консервант. Вона не дає шкідливим бактеріям та грибкам розмножуватися і псувати продукт.

Чим корисні ферментовані продукти?

У ферментованій їжі є пробіотики — живі мікроорганізми, що сприяють роботі кишківника. Вони виробляють вітаміни, амінокислоти, формують здоровий кишковий імунітет і запобігають алергіям, коливанням ваги, схильності до діабету другого типу, і підтримують здоровий рівень холестерину.

Ферментація змінює властивості їжі. Після цього процесу з’являються нові поліфенольні сполуки із антиоксидантними, протизапальними і навіть антидепресантними властивостями.

Читайте також: Уляна Супрун спростувала діагноз «остеохондроз»

Процес ферментації збільшує вміст поживних речовин у продуктах та робить їх корисними. Квашена капуста — це джерело вітаміну С, пектину, кальцію та сульфорафану. Квашені буряки чи буряковий квас — джерело корисних для печінки та м’язів речовин бетаїну, фолієвої кислоти і нітратів. Соєві продукти, як місо — джерело вітамінів Е, К, фолієвої кислоти, більш доступного, ніж у звичайній сої, білка, та поліфенолів.

Також при споживанні ферментованих овочів, вегетаріанці можуть отримати вітамін В12, який відсутній у продуктах рослинного походження в інших формах.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!