Як львівські підприємства економлять енергію? Два успішні приклади

2195 0
Впровадження енергозберігаючих технологій та використання відновлюваних джерел енергії дозволяє деяким підприємствам Львівщини суттєво знизити витрати електроенергії та природного газу. Tvoemisto.tv пропонує вам два приклади, як європейські стандарти енергоефективності втілюються в українських реаліях.
фото: ecotown.com.ua, pclub.dn.ua, promin.cv.ua, ecoenergy.dilovamova.com

фото: ecotown.com.ua, pclub.dn.ua, promin.cv.ua, ecoenergy.dilovamova.com

Підприємства «Концерн Хлібпром та «Кільган» досягли значних результатів завдяки участі у проекті Організації ООН з промислового розвитку (ЮНІДО) та Глобального Екологічного Фонду (ГЕФ) «Підвищення енергоефективності та стимулювання використання відновлюваної енергії в агро-харчових та інших малих та середніх підприємствах (МСП) України».

Читайте також: У Львові створять зупинку із рослинами і сонячними батареями на даху

ПАТ «Концерн Хлібпром», яке випікає хлібобулочні вироби у Львові та області, наразі вже спромоглося знизити енергоспоживання на 40%. В рамках проекту підприємство провело теплоізоляцію труб пари і гарячої води, встановило систему рекуперації теплової енергії відхідних газів на хлібопекарських заводах.

Також на виробництві впроваджено систему внутрішнього екологічного моніторингу у сфері ефективного використання води, поводження з відходами, фіксації викидів забруднюючих речовин в атмосферу. На основі даних моніторингу компанія приймає рішення щодо можливої оптимізації процесів та модернізації потужностей для створення енергоефективного та безпечного виробництва.

Передбачається, що наступні технологічні покращення дозволять «Хлібпрому» щорічно економити 170 тис. кубометрів природного газу та близько 100 тис. доларів.

Читайте також: Львівську школу обігріває сонячна енергія. Яка економія?

Тим часом фермерське господарство «Кільган І. С.», розташоване у Старосамбірському районі, перейшло на пальне власного виробництва. Підприємство виробляє широкий асортимент сільськогосподарської продукції. У рамках проекту ЮНІДО фермер Іван Кільган отримав нову італійську лінію, вартістю 450 тисяч доларів, для виробництва біодизелю з ріпаку.

Завод може щодоби переробляти майже тисячу тонн ріпаку та виготовляти близько 25 тонн біопалива. Наразі старосамбірський ріпаковий дизель відповідає міжнародним та європейським стандартам.

Найближчим часом Іван Кільган має намір запровадити нову, більш ефективну технологію, яка дозволить знизити витрати електроенергії для виробництва однієї тони біопалива на 50 кВт×год.

Джерело: EcoTown

Опублікувала Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!