В Україні пропонують заборонити частину пластикових пакетів

2084 0
За реалізацію пластикових пакетів під виглядом біопакетів пропонують запровадити штрафи.
ілюстративне фото: ns-plus.com.ua

ілюстративне фото: ns-plus.com.ua

Група депутатів фракції «Слуга народу» пропонує заборонити реалізацію пластикових пакетів товщиною до 50 мкм і оксо-розкладних (оксо-біорозкладних) пластикових пакетів на території України з 1 січня 2022 року. Про це йдеться в законопроєкті №2051-1.

Читайте також: Чим можна замінити одноразові пакети: 4 альтернативи

«Основною альтернативою пластиковим пакетам у світі є біорозкладні пакети. Однак недостатнє законодавче регулювання в Україні стало причиною колізії, коли споживачі вводяться в оману, вважаючи, що пакет, який вони купують, не шкодить навколишньому середовищу», – йдеться у пояснювальній записці до документа.

Автори вказують, що розкладання оксо-біорозкладного пакету створює мільйон мікроскопічних часток пластику, які не зникають. Заборона не поширюватиметься на надлегкі пакети, що використовують як первинну упаковку свіжої риби, м'яса і продуктів з них, сипучих продуктів та льоду.

Законопроект передбачає, що пакети, які не відповідають вимогам, і залишаться до 1 січня 2022 року, повинні бути утилізовані. За реалізацію пластикових пакетів під виглядом біопакетів пропонують запровадити штрафи.

Читайте також: Чи зможуть львів'яни відмовитись від поліетиленових пакетів

Нагадаємо, що у січні депутати минулого скликання зареєстрували подібний законопроєкт, але його навіть не включили до порядку денного. Торік у листопаді на виконкомі ЛМР ухвалили рішення про обмеження використання поліетиленових пакетів у торгових мережах Львова. 

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!