Ізраїль, Індія та Пакистан. Де ще у світі вводили карантин вихідного дня і чи спрацював він

2265 0
У країнах Заходу такі обмеження не набули поширення.
Фото:Tim Umphreys for unsplash

Фото:Tim Umphreys for unsplash

Карантин вихідного дня став одним із способів зменшити контакти між людьми без зупинки всієї економіки країни. Про те, чи є цей спосіб справді ефективним – найкраще про це свідчать конкретні приклади.

В Ізраїлі експеримент із карантинним вікендом розпочали 17 липня. Тоді уряд на весь тиждень зобов’язав ресторани працювати лише на виніс, а спортзали – тільки для підготовки атлетів до змагань. Основні обмеження стосувалися вихідних, коли мали закритися магазини та ринки (крім тих, які продавали товари першої необхідності), салони краси, музеї з бібліотеками, зоопарки та атракціони, а також басейни (крім розташованих у готелях). Обмежувались і масові зібрання – до 10 людей у приміщеннях та до 20 на відкритому повітрі. Через тиждень до цього додалась заборона на відвідування пляжів. Проте вже після третіх вихідних уряд вирішив скасувати такі заходи через їхню не ефективність – як свідчать дані сайту Worldometers, у період з 17 липня до 5 серпня захворюваність трималась на рівні 1700-1900 випадків на добу, а в деякі дні була вищою, аніж у тиждень перед введенням карантину вихідного дня.

Подібні обмеження запроваджували і в окремих частинах Індії. Наприклад, у штаті Пунджаб недільні обмеження з 12 червня передбачали заборону на пересування між районами, крім осіб зі спеціальними електронними паспортами. Крім того, в усі дні могли працювати лише магазини з товарами першої необхідності та алкоголем, а ресторани – виключно на виніс. Згодом до цього додали щоденну комендантську годину та заборону на масові зібрання, щоправда весілля і похорони не обмежувались. Проте вже з 10 вересня до кінця місяця влада штату вирішила залишити карантин лише в неділю, а протягом тижня заборони пересуватись без важливої потреби вночі. Покладались на карантин вихідного дня і в індійських штатах Джодпур і Уттараханд, проте в останньому громадяни і експерти ще в серпні висловлювали думку, що такий підхід неефективний та лише завдає шкоди місцевому бізнесу.

Схожі обмеження практикувало також корінне американське плем’я Наваджо, що проживає на межі штатів Арізона, Ута і Нью-Мексико. Тим не менш, попри щоденну комендантську годину та закриття закладів на вихідні, кількість захворювань почала встановлювати рекорди на початку листопада, причиною чого влада Наваджо називала подорожі за межі племені та сімейні зібрання, повідомляє TheNewYorkTimes.

Тотальні обмеження для бізнесу у вихідні запроваджували ще в липні у Пакистані, а Йорданія вдавалась до схожих заходів на початку жовтня, обґрунтовуючи це шкодою тотального карантину для ослабленої економіки країни. Тоді ж у двох регіонах Багамських островів на вихідні ввели цілодобову комендантську годину, заборонивши протягом цього часу навіть роботу продуктових магазинів та аптек. Проте, як показує статистика Worldometers, у Йорданії та на Багамах карантин вихідного дня не зупинив стійкого зростання захворюваності. Стабільне зниження добових заражень після карантинного вікенду фіксували лише в Пакистані, проте протягом тижня там також діяли обмеження щодо зібрань та громадських закладів.

У Європі запровадити карантинні вихідні планували в Сербії, проте через протести влада відмовилась від цього рішення.

А наприкінці жовтня додаткові обмеження на пересування між містами протягом вихідних ввели в Каталонії, поряд із повним закриттям громадських закладів в усі дні тижня. Як можна побачити, у країнах Заходу карантин вихідного дня не набув поширення, адже їхні уряди переважно схилялись до щоденних обмежень на певний період часу.

Нагадаємо, що Кабінет міністрів України 12 листопада опублікував постанову про карантин вихідного дня та обмеження «помаранчевої зони» по всій території України. Львівський виконком натомість оголосив суботу і неділю робочими днями, скасовуючи на території міста прийняті урядом обмеження на вихідні дні.

Віталій Голіч

Цей медіа-продукт створено в межах проекту за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов’язково збігаються з офіційною позицією уряду США.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!