Кисневі концентратори вдома. Кому їх видаватимуть і куди звертатись

3448 0
На Львівщині кисневі концентратори у сімейних лікарів можуть брати пацієнти після виписки з лікарень.
Фото: unicef.org

Фото: unicef.org

З усієї кількості кисневих концентраторів, які придбали для поліклінік Львова та області, а це більше 1500 апаратів, хворим пацієнтам додому видали лише трохи більше 10%. Причин тому є кілька – хворі або не знають про можливість безкоштовного користування кисневими концентраторами, або їх видають не усім. Концентратори, які закуплені за державні кошти, можуть видаватися лише хворим після госпіталізації з ковідної лікарні, яким надалі потрібна киснева підтримка. Про це Тvoemisto.tv повідомила директорка Благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська.

Читайте також: У Львові в тимчасове користування почали видавати кисневі концентратори

Цього року Львівщина отримала 44 млн грн державної субвенції, за які придбала 1520 концентраторів. Їх усіх вже розподілили серед закладів, які надають первинну медичну допомогу, тобто поліклініки. Як йдеться у повідомленні ЛОДА, придбані кисневі концентратори розподілили з урахуванням кількості укладених декларацій з мешканцями. Пацієнти, які підписали декларації із сімейним лікарем, отримують концентратор для лікування безкоштовно.

Скористатися кисневими концентраторами вдома можуть ті пацієнти, яких виписали з лікарні, вони продовжують лікування амбулаторно і показники сатурації є граничними, тобто люди потребують кисневої підтримки.

За словами Наталії Ліпської, станом на початок цього тижня, у поліклініках Львова хворим видали лише 10% від наявних концентраторів.

«У поліклініках концентратори є, але їх беруть мало. Є нюанс. Концентратори, які закупили за державні кошти, можуть видаватися хворим лише після госпіталізації. У догоспітальному періоді їх не видають. У державі кажуть: коли впала сатурація нижче за 92, то така людина має їхати в лікарню, адже є ризик для життя. Тому у поліклініках видають концентратори у постгоспітальному періоді», – каже Наталія Ліпська.

Директорка фонду частково з цим твердженням погоджується, адже частина людей просять видати їм концентратори, при тому, що сатурація в них може бути не критичною, або ж вони просто відмовляються від госпіталізації в лікарню.

Щоб отримати кисневий коцентратор, має бути обгрунтований висновок.

Читайте також: Опинялися на межі. Чи достатньо кисню у ковідних лікарнях Львівщини

«Отримати кисневі концентратори можна лише у випадку, якщо це обгрунтовано медичною історією. А якщо людина має низьку сатурацію, але просто не хоче їхати в лікарню, таким людям не видаємо. Не відмовляємо тим, хто з об’єктивних причин не може бути госпіталізований – наприклад, якщо доглядає за важкохворими людьми чи дітьми. Наприклад, у паліативній програмі в нас є 105 дітей. Тобто, якщо хворіє хтось із батьків, але дитину більше немає на кого залишити, такій людині концентратор можемо видати. Звісно, якщо стан не загрожує життю людини. Також видаємо концентратори онкохворим, лежачим, людям у постгоспітальному періоді», – додає співрозмовниця.

Ще одна причина, чому хворі не беруть у користування кисневі концентратори в поліклініках, – відсутність такої інформації. Її, за словами Наталії Ліпської, потрібно посилити. Про це частіше повинні говорити лікарі при виписці пацієнта з лікарні і самі сімейні лікарі.

У поліклініках закуплені кисневі концентратори видають безкоштовно.

За словами Наталії Ліпської, щоб отримати додому кисневий концентратор, хворий або родич хворого має звернутися до свого сімейного лікаря ще до моменту виписки зі стаціонару.

«Концентратор має бути у хворого ще до прибуття з лікарні додому. Не може бути ситуація, коли людину виписали, а потім родичі починають шукати концентратор. Людину повинні виписати з лікарні, при потребі перевезти швидкою з киснем додому і там підключили до кисневого концентратора», – каже вона.

Видають концентратори пацієнтам додому на невизначений час – доти, поки буде потреба у кисні. Концентратор має бути повернутий тоді, коли упродовж доби у хворого сатурацію тримається в межах 94 і вище.

Читайте також: На межі життя і смерті. Що відбувається і хто платить за лікування у лікарні швидкої допомоги

Фонд «Крила надії» також має більше 130 концентратор, які видає тих, хто потребує. Наталія Ліпська розповідає, що до них звертаються з різними проханнями. Щоб його отримати, також повинен бути медично обгрунтований висновок медиків.

«Лише у жовтні ми провели близько 600 консультацій. Нам пишуть, постійно дзвонять, просять дати концентратори. У фонді є 131 концентратор, з них 101 людині ми їх видали. Частина від загальної кількості є на обслуговуванні. Дуже часто кисню потребують молоді люди віком 28, 30, 32, 35 років. Якщо це післягоспітальний період, то видаємо, якщо ні, і в молодих людей сатурація знижується до 92, радимо відразу викликати швидку», – каже Наталія Ліпська.

Оскільки у кисневих концентраторах треба періодично замінювати фільтри, досі не визначено, за чиї кошти це має відбуватися.

«Коли держава виділила кошти на них, то не вказала, за які кошти має відбуватися заміна фільтрів. Тому просимо обласний департамент охорони здоров’я і міський відділ звернутися з клопотаннями до НСЗУ про те, щоб створити окремий респіраторний пакет, щоб всі витрати фінансувалися», – наголошує Наталія Ліпська.

За її словами, при постійному користуванні апаратів заміна має відбуватися приблизно кожні 500 годин (20 днів і більше). У середньому один фільтр коштує 350 грн.

Читайте також: У сім разів більше. Як у Львові працює завод, який виготовляє кисень для хворих із Covid-19

Тут перелік закладів у Львівській області, де є конценцентратори.

Якщо у поліклініці відмовили або ви потребуєте допомоги, можна дзвонити на телефон кисневої підтримки Благодійний фонд «Крила надії»: +380 (67) 323 25 50 в робочі дні з 11:00 до 17:00. 

Нагадаємо, львівська волонтерка, керівниця благодійного фонду «Крила надії» Наталія Ліпська ще раніше закуповувала кисневі концентратори на видавала їх у тимчасове користування людям, які цього потребують. Людина, яка хоче позичити концентратор, має чітко пояснити, чому не їде в лікарню (наприклад, бо лежача паралізована), яка у неї сатурація. Також для підтвердження стану здоров’я потрібна довідка від сімейного або лікуючого лікаря.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!