Львівські хірурги видалили підлітку 15-сантиметрову пухлину, яка мала рідкісне розташування

770 0
Новоутвір міг зруйнувати кістку або перетворитися в злоякісну пухлину.
фото: лікарня святого миколая

фото: лікарня святого миколая

У Львові врятували підлітка з рідкісним розташуванням пухлини. Хірурги лікарні Святого Миколая виконали таку операцію вперше. Новоутвір довжиною 15 см був на лопатці хлопця та міг зруйнувати кістку або ж взагалі перетворитися на злоякісну пухлину. Про це повідомила пресслужба лікарні. 

15-річний Максим приїхав з Одеси. Проблеми зі здоров’ям у юнака почалися пів року тому. Якось восени у Максима заболіло праве плече і частина спини. Хлопець активно займався спортом, тож лікарі спершу подумали, що це розтягнення м’язів та призначили симптоматичне лікування. Максим впродовж місяця приймав препарати, які мали би послабити біль, але нічого не допомагало. Тож, рідні хлопця звернулися вже до хірургів. Ті направили підлітка на рентген, КТ і після обстеження з’ясували: у лопатці утворилась пухлина, ймовірно - злоякісна. У пошуках порятунку Максим із рідними прибув до Львова.

Для уточнення діагнозу спеціалісти виконали біопсію під КТ-навігацією. За декілька днів надійшли результати цього обстеження. Виявилося, що у Максима остеобластокластома - доброякісний новоутвір кісткової тканини, який найчастіше зустрічається саме в молодих людей. Його ще називають гігантоклітинною пухлиною. Бо розмір і справді гігантський. На момент звернення до лікарів пухлина вже сягнула 15 сантиметрів.   

Читайте також: Львівські лікарі видалили одразу дві пухлини 82-річній жінці

Розташуванні новоутвору рідкісне і трапляється настільки нечасто, що хірурги вперше у своїй професійній кар’єрі зіткнулися з такою локалізацією пухлини. Особливість остеобластокластоми також в тому, що вона швидко могла зруйнувати кістку або ж блискавично перетворитися з доброякісної пухлини на злоякісну. Оперувати Максима потрібно було невідкладно.

Хірургічне втручання тривало дві години. Лікарям вдалося повністю видалити величезний новоутвір.   

Тепер на Максима чекають тривалі заняття із фізичним терапевтом, адже потрібно відновити здатність рухати рукою. Реабілітацію юнак проходитиме вже вдома, в Одесі.

Нагадаємо, львівські хірурги видалили доброякісну пухлину, яка утворилася всередині великої гомілкової кістки 6-річного хлопчика.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!