Питання дня. Чи можна у Львові купити таблетки для лікування Сovid-19

5049 0
Препарат «Молнупіравір» призначають для екстреного застосування.
Фото: МОЗ

Фото: МОЗ

Найближчим часом Львівщина отримає препарат «Молнупіравір», який сімейні лікарі зможуть застосовувати для лікування коронавірусу у перші дні захворювання пацієнта. Це таблетований препарат, що призначений для запобігання важкого перебігу хвороби. Наразі в аптеках їх придбати не можна. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомив керівник департаменту охорони здоров'я Львівської ОДА Орест Чемерис.

Читайте також: Україна закупить у Рfizer ліки від коронавірусу. Що вони дадуть

За його словами, закупівлю препарату «Молнупіравір» проводить централізовано Міністерство охорони здоров’я. Як йдеться на сайті МОЗу, в Україні планують закупити 300 тисяч курсів «Молнупіравіру».

«Станом на сьогодні Львівщина їх ще не отримала. Терміни поставки, а також їхня кількість наразі невідомі. Зараз чекаємо на розпорядження МОЗу», – каже Орест Чемерис.

Головний медик області зазначив, що «Молнупіравір» – це противірусні таблетки для екстреного застосування на первинній ланці.

Препарат блокує фермент, який потрібний вірусу для відтворення генетичного коду. Це має запобігти розмноженню вірусу та знизити ризик важкого перебігу хвороби. Їх випускають у формі таблеток, тому особливих вимог щодо його зберігання немає.

Читайте також: На Львівщину доставили тисячу флаконів препарату для лікування хворих із Сovid-19

У світі препарат використовують для пацієнтів, які мають хоч один фактор ризику: надмірну вагу, вік понад 60 років, цукровий діабет або хвороби серця, і щоб убезпечити їх від переходу з легкого ступеня тяжкості захворювання до середнього та тяжкого.

Кабмін схвалив препарати Молнупіравір для лікування коронавірусу в Україні ще 24 листопада.

Нагадаємо, що Львівщина отримала препарати «Ремдесивір», який застосовується для лікування хворих на коронавірусну інфекцію.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!