Львів’ян кличуть на виставку унікальних реліквій євреїв Галичини

1548 0
Частина пам’яток була представлена ще 1933 року, однак більшість експонатів відвідувачам покажуть вперше.
Фото: moemisto.ua

Фото: moemisto.ua

Сьогодні у Львові у Музеї етнографії та художнього промислу на проспекті Свободи, 15 відкриють виставку «Реліквії єврейського світу Галичини». Про це інформує прес-служба ЛМР.

Виставку розгорнули в п’яти залах, де представлені раритети, які передають сакральну атмосферу синагоги, річний цикл релігійних єврейських свят, вироби різних ремесел. Окремі зали присвятять відомому колекціонеру єврейських старожитностей Максиміліану Гольдштейну і його колекції екслібрисів, витинанок та графіки.

Читайте також: Дві книги львівського видавництва визнали найкращими у світі

Експозиція присвячена 85-й річниці Виставки єврейського художнього промислу, яка відбувалася в Міському промисловому музеї у Львові у березні 1933 року, де представили пам’ятки як з приватних колекцій.

«Ця виставка сформувала в суспільстві розуміння необхідності створення Єврейського музею, який був урочисто відкритий роком пізніше, в 1939 році музей ліквідували, а в лютому 1940-го збірник передали Музею художнього промислу. З початком Другої світової війни під загрозою знищення виявляється колекція Максиміліана Гольдштейна, яку, заради збереження, Гольдштейн передає в липні 1941 року цьому ж музею як депозит. Таким чином в Музеї художнього промислу сформувалася найбільша і найякісніша на той час колекція юдаїки, яку після 1951 року успадкував Державний музей етнографії та художнього промислу Академії наук УРСР», — розповів завідувач сектору експозиції Андрій Калатай.

Частина пам’яток свого часу була представлена на виставці 1933 року, але більшість експонатів відвідувачам покажуть вперше. 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!