Мешканці Львівщини увійшли в трійку найбільш задоволених медпослугами в Україні. Дослідження

1915 0
Водночас 15% опитаних відмовляються від медичної допомоги через брак коштів.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Мешканці Львівщини є одними із найбільш задоволених медичною допомогою в Україні. Про це свідчать результати дослідження «Індекс здоров’я. Україна», що провели МФ «Відродження», КМІС та Школа охорони здоров’я НУ «Києво-Могилянська академія». Про це Tvoemisto.tv повідомили у Департаменті охорони здоров’я ЛОДА.

Дослідження вивчає рівень задоволеності медичною допомогою, досвід і поведінку українців в питаннях здоров’я та споживання медичних послуг. Також респондентів питали про витрати на ліки та відмови від звернення до лікаря через відсутність коштів, вакцинацію дітей, знання симптомів інсульту, самооцінку стану здоров’я, наявність надлишкової ваги або ожиріння тощо.

Читайте також: Де львів'янам дізнатись рівень холестерину в крові і чому це важливо

Торік загальноукраїнське значення Індексу здоров’я становило 62,2 бали, а на Львівщині – 68 балів. Львівська область увійшла до трійки лідерів за цим показником у країні.

Сімейна медицина

Керівниця департаменту охорони здоров’я ЛОДА Ірина Микичак зазначила, що на Львівщині 75% мешканців підписали декларації з лікарями.

Згідно з результатами опитування, 84% мешканців Львівщини задоволені своїм сімейним лікарем, по Україні цей показник становить 76%. У 2017 році рівень задоволеності своїм лікарем на Львівщині становив 74%, ще рік перед тим – 67%. Цьогоріч Львівщина увійшла у п’ятірку лідерів за цим показником в Україні.

Водночас лише 5,4% респондентів по Україні відчули за останні 12 місяців покращення якості медичної допомоги, що надається сімейним лікарем або дільничним терапевтом чи педіатром. Найбільше тих, хто відчув позитивні зміни, є в Житомирській (19,8%), Івано-Франківській (13,4%) та Львівській (11,7%) областях.

Читайте також: У Львові з'явиться бригада соціально-психологічної допомоги

Звернення до лікарів і витрати на ліки

Задоволені медичною допомогою у стаціонарі 76% опитаних на Львівщині проти 56% по Україні. У 2017 році цей показник в області становив 58%, у 2016 – 53%.

84% опитаних на Львівщині під час своєї останньої хвороби або травми звернулися по медичну допомогу до лікаря або фельдшера. За цим показником область у п’ятірці лідерів в Україні.

Водночас 15% опитаних мешканців Львівщини не звернулись до лікаря або відмовились від госпіталізації через брак коштів. У 2017 році цей показник становив 23%, у 2016 – 42%. По Україні таких людей у 2018 році – 24%.

Середнє значення витрат мешканців Львівської області на ліки протягом останніх 30 днів – 520 грн. 2017 року цей показник становив 546 грн, у 2016 – 469 грн.

Вакцинація

Дослідження показало, що з 2016 року на Львівщині зросла кількість опитаних, які не відмовляються від вакцинації дітей. У 2016 році цей показник становив 60%, у 2017 – 62%, торік – 69%.

«Нам необхідно підвищувати культуру населення до вакцинації та змінювати психологію як медичних працівників, так і населення», – коментує Ірина Микичак.

Стан здоров’я

Дослідження показало, що на Львівщині кількість тих, хто вважає своє здоров’я добрим або дуже добрим зростає і становила 56% у 2018 році, що є четвертим найвищим показником в Україні, після Києва (75%), Полтавської (63%) та Рівненської (57%) областей. У 2016 році цей показник в області становив 42%, у 2017 – 52%. Загальнонаціональне значення цього показника у 2018 році – 48%.

Читайте також: Як отримати ліки за електронним рецептом. Інструкція

Дослідження проводиться вже три роки поспіль, що дозволяє відстежити зміни, що важливо для ухвалення рішень в галузі охорони здоров’я на національному та місцевому рівнях. В опитування взяли участь 10594 респонденти з усіх областей України, окрім окупованих територій.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!