Молодь до 29 років запрошують стажуватися у Верховній Раді. Як записатись?

3371 0
Усі охочі молоді українці мають змогу пройти стажування у Верховній Раді України і побачити зсередини роботу парламенту. Для цього варто лише заповнити аплікаційну форму та пройти співбесіду з спеціальною комісією. Про те, як саме проходить стажування та який досвід можна отримати у ВРУ, розповіли організатори, що представляли програму в межах «Містечка USAID», що розташувалось у центрі Львова на День Незалежності.
Фото: uateka.com

Фото: uateka.com

До кандидата на участь у програмі є такі вимоги:

-              громадянство України, вільне володіння українською мовою;

-              базова вища освіта (освітньо-кваліфікаційний рівень «бакалавр»);

-              знання щонайменше однієї іноземної мови;

-              досвід роботи з найбільш поширеним програмним забезпеченням ПК;

-              активна громадська діяльність та чітка позиція;

-              вік до 29 років;

-              не бути учасником Програми в минулому;

-              не бути штатним/позаштатним помічником-консультантом народного депутата України або штатним/позаштатним працівником Апарату Верховної Ради України.

Перед самим стажуванням охочих чекає конкурс у 2 тури. У першому турі претенденти заповнюють аплікаційну форму, де вказують основні відомості про себе та дають розгорнуті відповіді на питання, які дозволяють познайомитися з ними як з особистостями. Отримавши високі оцінки у першому турі, претенденти переходять у другий, що передбачає співбесіду з спеціальною комісією. За результатами співбесіди на стажування запрошуються найуспішніші кандидати.

Радник з питань громадських зв'язків USAID, Роман Воронович, розповідає, що стажування триває до 10 місяців. Зазвичай, це робота у комітетах або з депутатами.

Програма складається з чотирьох компонентів:

1)            стажування (повний або неповний робочий день) – підготовка законопроектів, аналітичні та офісні завдання;

2)            навчання – курси з основ законодавчого процесу, Регламенту Верховної Ради, особливостей бюджетного процесу, права, гендерної політики тощо;

3)            розвиток потенціалу лідерства – зустрічі з відомими політичними та громадськими діячами України та закордону;

4)            дозвілля – екскурсії до музеїв та державних установ Києва.

USAID підтримує Програму парламентського стажування в Україні ще з 1995 року. «Одним із найважливіших досягнень цієї програми є формування кола однодумців різних професійних напрямків, які прагнуть докласти своїх знань і зусиль до розбудови нашої молодої держави», – розповів Едвард Рахімкулов, директор програми «РАДА: відповідальність, підзвітність та демократичне парламентське представництво».

За 16 років існування програми стажування у ВРУ, її учасниками стало 1111 осіб. Після закінчення стажування інтерни часто продовжують кар’єру в органах державної влади, міжнародних, громадських, політичних організаціях, ЗМІ, наукових закладах України.

Цього року набір на участь у програмі уже завершився. Тож анкети можна буде подати уже наступного року.

Детальнішу інформацію про стажування та умови подачі заявок можна прочитати тут


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!