МОЗ впроваджує єдину електронну картку для пацієнта

2690 0
В електронних картках буде зібрана вся інформація про пацієнта від медзакладів як комунальних, так приватних.
Фото: glavcom.ua

Фото: glavcom.ua

Міністерство охорони здоров’я запроваджує єдину електронну картку для пацієнта. У ній зберігатимуть всю медичну інформацію незалежно від того, лікується він у державному закладі, чи у приватному. Про це під час брифінгу повідомила заступниця міністра охорони здоров’я з питань цифрового розвитку Марія Карчевич.

Таке нововведення має спростити роботу лікарів, звільнивши медзаклади від паперових картотек, а пацієнтів – від колекції медичних виписок вдома. Також впровадження єдиної електронної картки дозволить комунальним та приватним установам охорони здоров’я працювати у рівних умовах, тому зникне монополія на інформацію про пацієнта.

Читайте також: Питання дня. Чи відрізняється коронавірус у дітей від застуди

На сьогодні до ЕСОЗ (електронної системи охорони здоров’я) вже внесли близько 700 млн медичних записів. Раніше усі вони зберігалися у паперовій формі. Тепер, крім комунальних лікарень, вносити інформацію у єдине місце – електронну медичну картку пацієнта – повинні й приватні заклади.

«Не буде межі між державною і приватною медициною. Усі заклади працюватимуть у рівних умовах, без монополій на інформацію про пацієнта. Власником медичної інформації є пацієнт. Держава бере на себе відповідальність за її накопичення та збереження в одному місці. Пацієнт завжди матиме доступ до своєї електронної медичної карти, незалежно від того, в якому закладі він обслуговується – у приватному чи комунальному. Наразі у медичній карті зберігаються базові дані та медичні записи», – пояснила Марія Карчевич.

Читайте також: До чого може призвести зловживання антибіотиками при самолікуванні. Пояснення

Лікарям, за її словами, це дозволить покращити якість медичної документації та розвантажити роботу. Крім того, може позитивно вплинути на надання медичних послуг, медичне страхування тощо.

Нагадаємо, що на фоні пандемії в Україні спостерігають значне зростання продажу антибактеріальних препаратів та збільшення відсотку їх використання в лікарнях. Так, із 1 січня цього року у закладах охорони здоров’я, що надають стаціонарну меддопомогу, запровадили облік споживання антимікробних препаратів із груп спостереження та резерву. Уже в квітні пацієнтам відпускатимуть антибіотики лише за наявності електронного рецепту. Як отримати такий рецепт, читайте тут.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!