На першій лінії. Історія піаніста, який грає для переселенців на львівському вокзалі

2309 0
«Піаніно гуртує людей. Коли я починаю грати, вони ніби відчувають захист і підходять ближче. Дехто плаче», – зізнається хлопець.
Фотоколаж Назарія Дацка

Фотоколаж Назарія Дацка

Олексій Карпенко – львівський музикант, піаніст, який тепер грає для переселенців на львівському вокзалі. До війни він викладав уроки фортепіано та виступав у закладах. Але з перших днів війни хлопець грає на Головному залізничному вокзалі, аби підтримати тих, хто приїжджає до Львова.

Читайте також: На першій лінії. Історія волонтерів, які передають на фронт обладнання, що рятує життя

«Ідея народилася із початком війни. Перші дні були важкі і, мабуть, як і кожен українець, я не знаходив собі місця, хотілося чимось допомогти. І в мене, як в піаніста, виникла ідея встановити піаніно на вокзалі і грати для людей. Адже музика заспокоює, вона є антидепресантом. І, відповідно, я почав шукати тих, хто може на такі потреби віддати своє піаніно. Вже за пів дня я мав інструмент. Його віддала директорка палацу ім. Гната Хоткевича (Олександра Онишкевич - ред). Так само ми знайшли машину, волонтери дуже об'єдналися, все було дуже швидко. І ми його привезли сюди», – розповідає у проєкті Тvoemisto.tv «На першій лінії» музикант Олексій Карпенко.

Читайте також: На першій лінії. Як львівський «Дударик» відкрив прихисток Святого Лазаря для переселенців

Хлопець каже, що від початку війни грав тут кожен день упродовж місяця. Коли було холодно, то грав максимум годину, бо руки мерзли і він одягав рукавиці. Коли погодні умови більш сприятливі, то Олексій Карпенко грав по 4-5 годин. Багато людей дякують, слухають, підтримують, підходять і обіймають.

«Я це роблю для людей, які в паніці приїжджають зі сходу країни, налякані, не знають, що робити, куди йти, дезорієнтовані, а музика цей страх приборкує і заспокоює. Піаніно якось так впливає, що люди починають відчувати захист. Тобто, я граю, вони гуртуються. Була така історія - стояли дві мами із дітьми з Миколаєва, хтось із львів'ян підійшов пригостити дітей цукерками. Коли мами почали плакати, до них підійшла львів'янка і почала їх заспокоювати, сказала, що “Ми - Україна, не треба журитися”. Це було прямо поруч, я грав і все це бачив», – поділився піаніст.

Читайте також: На першій лінії. Історія «Львівських янголів», які стали волонтерами

Музикант говорить, що буде грати доти, поки його допомога буде актуальною.

«Війна показала, наскільки ми об'єдналися, наскільки ми є сильними, ідейними, талановитими. У такої нації немає іншого шляху, крім того - щоби перемогти», – підсумував музикант.

Підтримати ініціативу піаніста можна за цими реквізитами: 4441 1144 4036 7959 (Олексій Карпенко)

Нагадаємо, що медіа-хаб «Твоє місто» запустив проєкт відеоісторій «На першій лінії» про тих, допомагає українцям у час війни – на передовій чи у тилу. Це серія коротких відеосюжетів про героїв війни, про їхню системну роботу в обороні країни та рідного міста. Відео будуть виходити двома мовами: українською та англійською.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!