«План Б». Путін хоче змусити Київ здати південь і схід

6030 0
Понад три тижні виснажливих боїв, у яких Україна чинила запеклий опір російським силам, спонукали Путіна скоригувати свою тактику.
володимир путін

володимир путін

Після того, як російським силам не вдалося забезпечити швидку перемогу над Україною, високопоставлені чиновники США бачать ознаки того, що Кремль переходить до нової стратегії для забезпечення ключових територіальних цілей, одночасно шукає важелі впливу, щоб змусити український уряд прийняти нейтралітет між Росією та Заходом. Про це повідомляє WSJ з посиланням на чиновників, імена яких не називають.

Понад три тижні виснажливих боїв, у яких Україна чинила запеклий опір російським силам, спонукали Путіна скоригувати свою тактику. Нова оцінка намірів Путіна, яку поділяють високопосадовці в адміністрації Байдена, полягає в тому, щоб змусити Київ прийняти російські претензії на південні та східні території України. Захопивши Крим і регіони Донбасу в 2014 році, Росія прагне забезпечити «сухопутний міст» між західною Росією та Кримським півостровом, а також розширити контроль Росії над регіоном Донбасу.

Путін також продовжуватиме свій військовий тиск, включаючи розбивання українських міст, розраховуючи, що Зеленський відмовиться від своїх сподівань приєднатися до Заходу і погодиться на нейтральний статус та інші вимоги Росії. Якщо його вимоги щодо території та нейтралітету відхилять, то очікують, що він спробує утримати всю землю, яку зайняли його сили, і боротися далі, заявили чиновники США.

Читайте також: росію вигнали з ПАРЄ одноголосно 

«Виходячи з наших військових оцінок, схоже, що він повертається до тактики облоги», – сказав інший американський чиновник.

За їхніми словами, для громадян України стратегія зміни означає тижні, а може й місяці атак ослаблених російських військових, які часто задовольняються запусками ракет та артилерією. Ця зміна покликана тиснути на уряд Зеленського, щоб він відмовився від території та відмовився від заходів безпеки.

Оцінка «Плану Б» Путіна, як назвав його один чиновник, має низку важливих застережень. Офіційні особи США відзначають, що він може розширити свої військові цілі, якщо його військові будуть мати більший успіх. Статус столиці залишається відкритим питанням, і, враховуючи рішучий опір українців, неясно, чи зможуть російські військові зібрати достатню кількість військ, щоб щільно оточити Київ і захопити українську столицю, кажуть деякі представники США.

Читайте також: «Повинні добре розуміти, з ким маємо справу». Чи зможе Путін застосувати ядерну кнопку

У виданні додають, що інтерпретація стратегії Путіна не є результатом офіційної оцінки розвідувального співтовариства, а поглядом деяких американських чиновників, які мають доступ до секретної інформації. Вони не стверджують, що стратегія спрацює.

Нагадаємо, що західні експерти вважають, що російський лідер Володимир Путін потрапив у пастку в закритому світі, який сам створив. Були припущення, що російський лідер був хворий, але багато аналітиків вважають, що він фактично став ізольованим і закритим для будь-яких альтернативних поглядів. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!