Путін хоче визнати співвітчизниками усіх російськомовних українців

6632 0
У Держдуму внесли законопроєкт, який пропонує визнання співвітчизниками російськомовних українців та білорусів.
Фото: vechirniy.kyiv.ua

Фото: vechirniy.kyiv.ua

Партія Путіна «Єдина Росія» внесла до Держдуми РФ законопроєкт про визнання співвітчизниками усіх, хто володіє російською мовою. Також пропонується уточнити перелік народів, що історично проживають на території Росії. Про це пише «LB.ua».

Читайте також: «Якби я змогла забути російську, була б щаслива». Історія харків'янки, яка почала спілкуватися українською

28 березня законопроєкт вніс перший заступник голови комітету Держдуми у справах СНД, євразійської інтеграції та зв'язків із співвітчизниками Костянтин Затулін з путінської партії «Єдина Росія».

Як йдеться у пояснювальних документах, «законопроєкт усуває недоліки невиправдано широкого тлумачення ключового поняття «співвітчизник». Зокрема, пропонується визнавати співвітчизниками осіб, які володіють російською мовою та «належать до народів, що історично проживають на території Росії». Також до переліку пропонують віднести тих осіб, у яких «прямі предки народилися чи проживали на території Російської Федерації».

«При цьому враховується, що за минулі після розпаду СРСР 30 років виросло нове покоління співвітчизників, які не мали громадянства СРСР. У зв'язку з визначенням поняття «співвітчизник» виключено зв'язок з громадянством СРСР», – наголошується у супровідних матеріалах.

Читайте також: «Не хочу говорити однією мовою з окупантами». Історії переселенців, які перейшли на українську

Окрім того, автори законопроєкту пропонують уточнити перелік народів, що історично проживають на території Росії. До переліку включено представників білоруського та українського народів, представників корінних нечисленних народів.

Раніше президент Володимир Зеленський зазначив, що Росія сама робить все для того, щоб в Україні відбулася дерусифікація. Українці уникатимуть російської мови як мови окупанта.

Російська мова на території України – одна з вимог путіна у цій війні. Tvoemisto.tv зібрало історії чотирьох російськомовних переселенців, які після початку російсько-української війни перейшли на українську та розповіли про те, чому важливо говорити державною мовою.

Як російські уряди нищили українську і чи є мова зброєю, читайте у розмові з істориком Ярославом Грицаком.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!