Що відомо про обшуки СБУ в церквах московського патріархату у Львові

2145 0
Окрім цього, в області теж обшукують низку храмів МП.
фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

Уранці 14 грудня працівники управління Служби безпеки України у Львівській області прийшли з обшуками до церкви святого Георгія Змієборця УПЦ (МП) у Львові, що на вулиці Тараса «Хаммера» Бобанича, 3 (колишня назва – Короленка). 

Пізніше речниця управління СБ України у Львівській області Роксолана Яворська зазначила, що йдеться не лише про один храм у Львові, а й ще декілька в області.

Читайте також: В Україні просять ввести санкції проти верхівки РПЦ

«Управління Служби безпеки України у Львівській області здійснює контррозвідувальні, тобто безпекові заходи на об’єктах, які входять до складу моковського патріархату. Це не єдиний храм, де проводяться безпекові заходи, також у Львівській області в трьох районах проходять такі ж. Згодом детальнішу інформацію про результати обшуків надамо на офіційних сторінках управління», – каже вона.

Зокрема, йдеться про:

  • Львівську єпархію Української православної церкви;
  • Свято-Троїцький храм, що у Львові;
  • Притулок для обездолених, який розташований  у м. Дрогобич;
  • Церква Покрову Пресвятої Богородиці у м. Борислав;
  • Храм преподобного Амфілохія Почаївського у м. Мостиська.

 

Заходи проводять спільно з Національною поліцією та Національною гвардією у межах системної роботи Служби безпеки України з протидії підривній діяльності російських спецслужб в Україні. У СБУ пояснюють, що, ураховуючи збройну агресію рф, такі заходи потрібні для унеможливлення використання релігійних громад, як осередку «русского мира» та убезпечення населення від провокацій і терористичних актів.

Пізніше Митрополит Філарет на своїй сторінці в Instagram повідомив, що під час огляду приміщень, перевірки документів та бібліотеки – антиукраїнських предметів і літератури не виявлено. Однак, співробітники СБУ заявили, що під час перевірки виявили антиукраїнську літературу російського видавництва, яка нівелює духовне значення української церкви та пропагує міжконфесійну ворожнечу. Детальніше тут. 

Зазначимо, напередодні обшуки проводили у Черкаській, Волинській, Рівненській, Чернівецькій, Харківській, Херсонській областях тощо. Під час обшуків у єпархіях Української православної церкви (МП) правоохоронці знаходили пропагандистські матеріали, символіку російських окупаційних «адміністрацій», російські агітаційні документи. 

Нагадаємо, що на Львівщині вже заборонили діяльність УПЦ МП в Городку, Стрию, Бориславі,Червонограді та Раві-Руській. Деякі громади самостійно перейшли до помісної Православної Церкви. Детальніше про те, як працює і на що впливає російська рравославна церква в Україні, зокрема у Львові, Tvoemisto.tv аналізувало раніше, детальніше тут.

Ольга Коваль

Фото Марти Оліярник, пресслужби управління СБУ на Львівщині та Івана Станіславського

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!