Що буде з медичною реформою в Україні. Пояснення МОЗ

2802 0
Лікарні другого і третього рівня фінансуватимуться по-старому – централізовано.
Фото: rakhivnews.in.ua

Фото: rakhivnews.in.ua

Міністр охорони здоров'я Максим Степанов сьогодні, 5 травня, під час щоденного брифінгу розповів, що буде з другим етапом медреформи в Україні, що стартував з 1 квітня.

«Той процес, який стартував 1 квітня, важко назвати реформою. Він не передбачає нічого доброго. Реформа у тому вигляді, що ми отримали, передбачає закриття 332 лікарень через дефіцит фінансування. Ми не збираємось зупиняти реформу, але її треба суттєво змінити», – сказав Максим Степанов.

Із 1 червня 2020 року, за словами міністра, усі медзаклади, що надають спеціалізовані та високоспеціалізовані медичні послуги, фінансуватимуться з державного бюджету на рівні не меншому, аніж у 2019 році. Додатково фінансуватимуться такі пакети медичних послуг:

  • первинна медична допомога
  • екстренна медична допомога
  • гострий інфаркт міокарда
  • гострий мозковий інсульт в стаціонарних умовах
  • чотири пакети для лікування Covid-19.

Максим Степанов також сказав, що з 11 травня почнеться експертиза медичної інфраструктури України та розробка і запровадження державних стандартів лікування, на основі чого будуть розроблені нові тарифи за надання медпослуг.

Читайте також: Для пацієнта змінюється все. Мар'яна Возниця про другий етап медреформи

Ці нові тарифи, каже Максим Степанов, мають бути впроваджені у 2021 році.

«Щоб підвищити зарплати медикам потрібні додатково 11 млрд грн, проситимемо уряд та Верховну Раду про зміни до держбюджету. Усі медичні працівники до кінця року мають отримати підвищення не менше 50%», – додав Максим Степанов.

Голова парламентського комітету з питань здоров'я нації Михайло Радуцький заявив, що готуються відповідні зміни до закону про державні медичні гарантії.

Нагадаємо, другий етап медреформи передбачав 27 пакетів послуг, що медзаклади надаватимуть пацієнтам за кошти, отримані від НСЗУ. Ішлося про те, що лікарі та медзаклади мають стати конкурентними, і ті з них, які матимуть пацієнтів, отримуватимуть більше фінансування, а ті, що неспроможні надавати якісну меддопомогу, повинні будуть або покращити якість послуг, або піти з ринку, як це відбулось на первинній ланці медицини. Другий етап медреформи мав стартувати з 1 січня, але його перенесли на 1 квітня, додавши певні корективи.

Як раніше пояснював у коментарі Tvoemisto.tv керівник управління охорони здоров'я ЛМР Володимир Зуб, раніше медзаклади отримували гроші з держбюджету, більша частина з них ішла на зарплати та на утримання інфраструктури медзакладів, незалежно від того, як і скільки послуг надає лікарня. Реформа ж передбачала, що кошти медзаклади отримуватимуть за фактично надані послуги, а не за утримання ліжок, і, окрім зростання зарплатні затребуваних спеціалістів, зможуть вкладати кошти в обладнання та покращення умов.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!