У Львові зібрали більше мільйона гривень на стипендії для семінаристів

3162 0
Ініціатива збору коштів належить Правлячому єпископу єпархії Святого Миколая з осідком в Чикаго владиці Венедикту.
Фото: Інформаційний ресурс УГКЦ

Фото: Інформаційний ресурс УГКЦ

З нагоди святкування 50-річчя владики Венедикта у Львівській духовній семінарії Святого Духа відбувся збір коштів для забезпечення студентів духовних семінарій УГКЦ стипендіями. Загальна сума зібраних коштів становить 1 380 000 гривень. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомив ректор Львівської духовної семінарії о. Ігор Бойко.

«Мета і ідея владики Венедикта полягає в тому, щоб виплата стипендій не була лише одноразовою. Він хотів би розпочати традицію, створити стипендіальний фонд для семінаристів, який існував би при "Фундації духовного відродження" Львівської архієпархії. Усі стипендії, на які зібрали гроші зараз, передбачені на один навчальний рік, відповідно через рік можна було би повторювати таку акцію і заохочувати людей підтримувати тих чи інших семінаристів», – сказав він.

За його словами, 10 відсотків від загальної суми зібраних коштів буде скеровано на формування стипендій в Тернопільській, Ужгородській, Дрогобицькій, Івано-Франківській та Київській духовних семінаріях – по дві стипендії на кожну семінарію. Решту суми буде передано для створення стипендіального фонду для семінаристів Львівської духовної семінарії. Визначатимуть стипендіатів ректорати семінарій.

«Зазвичай такі семінаристи пишуть заяви, де просять розглянути можливість переведення їх на стипендії. Ці студенти можуть бути сиротами, малозабезпечиними, мати інші проблеми чи бути дуже успішними в навчанні, мати якісь лідерські здібності», – зазначив він.

Він додав, що кожен охочий міг профінансувати різні види стипендій: від місячних на навчання студента, що складають 1 тис. грн, до повних стипендій у розмірі 39 тис. грн, що покривають навчання, проживання та харчування студента.

«У результаті ми маємо певну кількість повних стипендій, певну кількість стипендій, що покривають лише проживання студента, є також піврічні та інші стиендії», – додав він.

Назва новоствореної стипендії – «Ректорська стипендія». Відповідальними за реалізацію проекту є БО «Фундація духовного відродження» ЛА УГКЦ та Львівська духовна семінарія Святого Духа.

За словами Олени Карнаух, директорки «Фундації духовного відродження», на святі були присутні друзі та родина владики Венедикта. Багато гостей не підписували подаровані конверти, тому більшість благодійників залишились анонімними. Проте, як повідомляє інформаційний ресурс УГКЦ, найбільшу пожертву склала мати владики Бориса (Ґудзяка) Ярослава Ґудзяк — 140 000 грн.

Микита Гладченко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!