Уляна Супрун спростувала діагноз «дисбактеріоз»

4287 0
За словами в. о. міністра охорони здоров’я, насправді міжнародна медицина не знає діагнозу «дисбактеріоз», а перевага поганих бактерій в організмі над хорошими може свідчити про низку різноманітних захворювань або про неправильний режим харчування.
Фото: consalud.es

Фото: consalud.es

Очільниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун закликала не лікувати діагноз «дисбактеріоз» та пояснила, які справжні хвороби можуть ховатися за цим діагнозом. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook.

Якщо вас направили здавати аналіз на «дисбактеріоз» або ж ви отримали невтішний результат і почали лікуватися від нього — не поспішайте. Міжнародна медицина не знає діагнозу «дисбактеріоз», — пише Уляна Супрун.

Читайте також: Руйнівники міфів. Уляна Супрун про перекис водню, манту та ВСД

За її словами, зазвичай пацієнт, якого направляють здавати аналіз на «дисбактеріоз», має проблеми з травленням: болі в животі, здуття, закрепи або діарею. Ще частіше — це маленька дитина, батьків якої непокоїть, наприклад, висипання або інші речі, які на думку самих мам, тат та лікарів можуть бути пов’язані з травленням. Відповідний аналіз показує, що хороших бактерій менше, ніж поганих, тож лікарі роблять висновок, що пацієнт хворий і починають його лікувати.

Однак, як пише Супрун, в організмі людини є дуже багато різних видів мікроорганізмів — бактерій, вірусів, грибів. Вони живуть і взаємодіють у різних частинах організму та виконують багато функцій. Порівняно недавно сучасна медична наука почала досліджувати мікрофлору організму людини та вивчати випадки, коли ж баланс мікроорганізмів може порушуватися і викликати захворювання. Це явище сучасні вчені також називають «дисбактеріоз» або ж «дисбіоз», проте розуміють під ним зовсім не той «дисбактеріоз», який може часто зустрічатися в українських лікарнях.

«Дотепер у світі немає єдиних стандартів, який же показник кількості та видів бактерій в організмі можна назвати нормою, а який дисбіозом. Річ у тому, що в кожному організмі існує власне, оптимальне співвідношення “мікромешканців”. А їхня якісний і кількісний склад є унікальним для кожної людини і змінюються в залежності від віку, місця та способу життя, перебігу захворювання та інших чинників», — вважає в. о. міністра охорони здоров’я.

Читайте також: Які препарати можуть замінити перекис водню. Перелік

На її думку, той аналіз, на який відправляють пацієнтів в Україні, не є чимось корисним. Адже він показує лише десятки із можливої тисячі мікроорганізмів та просто не демонструє реальної картини. Навіть знання реального стану мікробіому не дає надійних рекомендацій до подальших дій. Крім того, якщо здати такі аналізи в різних лабораторіях, то вони покажуть різні результати.

Насправді ж, симптоми, які ховаються під «дисбактеріозом», можуть свідчити  про різні хвороби, які потрібно досліджувати в кожному конкретному випадку. Наприклад, це може бути синдром подразненого кишківника, колік  у новонароджених, лактазна недостатність, певна кишкова інфекція або ж взагалі може бути нормою для організму, яку непотрібно нічим лікувати або ж  слід  змінити харчові звички.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!