В Україні можуть легалізувати одностатеве громадянське партнерство

2255 0
Кабінет міністрів України планує усунути дискримінаційні заборони щодо усиновлення дітей, зокрема ВІЛ-позитивними людьми, людьми з інвалідністю та трансгендерними людьми
Фото: bbc.com

Фото: bbc.com

Про йдеться у відповідному розпорядженні уряду від 23 листопада 2015 року, опублікованому на урядовому порталі 11 березня 2016 року. Однак усі ці зміни згодом повинні бути затверджені у Верховній Раді, – повідомляє zaxid.net.

Цим документом уряд затвердив план дій з реалізації Національної стратегії в сфері прав людини на період до 2020 року. Зокрема, у розділі «Створення ефективної системи запобігання та протидії дискримінації» планується внесення до наказу Міністерства охорони здоров’я від 20 серпня 2008 р. № 479 змін стосовно усунення дискримінаційних заборон щодо усиновлення дітей, зокрема ВІЛ-позитивними людьми, людьми з інвалідністю та трансгендерними людьми до 4 кварталу 2016 року.

Також передбачається утворення робочої групи із залученням міжнародних фахівців для розроблення проекту Порядку здійснення заміни офіційних документів особам, яким встановлено клінічний діагноз «транссексуальність» та підготовки пропозицій щодо внесення відповідних змін до інших нормативних документів до квітня цього року.

Крім того, відповідно до розпорядження, планується внесення змін до переліку захворювань, протипоказань до донорства і форм ризикованої поведінки, додатка 3 до Порядку медичного обстеження донорів крові та (або) її компонентів, затвердженого наказом МОЗ від 1 серпня 2005 р. № 385 «Про інфекційну безпеку донорської крові та її компонентів», зокрема вилучення пункту 1.3, до кінця 2 кварталу 2016 року.

Таким чином, буде скасовано норму, відповідно до якої донорами не можуть бути ті, у кого характеризують форми ризикованої поведінки. При цьому ризикованою поведінкою вважається надання сексуальних послуг за плату, статеві відносини з малознайомими особами без презерватива, часта зміна статевих партнерів, гомосексуальні відносини, наркоманія. Однак норма про обов’язкове лабораторне обстеження донорської крові зберігається.

Також уряд планує розробити і розглянути до другого кварталу 2017 року законопроекту про легалізацію в Україні зареєстрованого цивільного партнерства для різностатевих і одностатевих пар з урахуванням майнових і немайнових прав, зокрема володіння та наслідування майна, утримання одного партнера іншим в разі непрацездатності, конституційного права несвідчення проти свого партнера. Цей документ згодом повинна розглянути на своїй сесії Верховна Рада України.

 

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!