В Україні пропонують штрафувати за цькування у школах

2744 0
У Верховній Раді зареєстрували законопроект, що покликаний протидіяти булінгу та захищати права дітей.
Фото: Уніан

Фото: Уніан

У Верховній Раді зареєстрували законопроект 8584, що покликаний розпочати боротьбу із булінгом (цькуванням) школярів та інших осіб, що працюють у закладах освіти. Про це повідомляє Osvita.ua.

Законопроект передбачає зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, що мають передбачити відповідальність за булінг, а також приховування випадків булінгу педагогічними працівниками або керівниками закладів освіти. Відповідальність існуватиме у вигляді штрафу від 340 до 3400 грн.

Змінами до закону «Про освіту» вводиться визначення терміну «булінг» як морального, або фізичного насильства, агресії у будь-якій формі або будь-яких інших дій, вчинених з метою викликати страх, тривогу, підпорядкувати особу своїм інтересам, що мають ознаки свідомого жорстокого ставлення.

Окрім того, змінами до статті 73 закону «Про освіту» Освітньому омбудсмену надається право здійснювати перевірку заяв про випадки булінгу в закладі освіти, своєчасність заходів реагування на такі випадки з боку педагогічних працівників та керівництва закладу освіти тощо.

Читайте також: Як використовувати інновації у школі. Топ-4 підказки для вчителів та батьків

За визначенням авторів законопроекту, ухвалення зазначених змін до законодавства дозволить напрацювати дієвий правовий механізм протидії явищу булінгу, що матиме наслідком покращення психічного здоров’я дітей та дорослих, створення безпечного освітнього середовища, а також підвищення ступеню зосередженості дітей на навчанні.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!