Політична реклама

В Уряду вимагають виділити кошти з «ковідного» фонду для шкіл

2024 0
Витрати на забезпечення вчителів і дітей антисептиками та масками лягають на плечі батьків та місцеві органи влади.

Уряд повинен з «ковідного фонду» виділити кошти для підготовки шкіл до роботи в умовах карантину.

Про це заявив народний депутат Ярослав Рущишин. Він додав, що для цього буде підготовлений відповідний проєкт постанови.

За його словами, батьки та вчителі опинились сам на сам з проблемами організації навчання в умовах карантину. При цьому, уряд озвучив вимоги і правила щодо навчання, але не виділив фінансів, щоб їх забезпечити.

Зокрема, згідно з урядовими постановами, витрати на забезпечення вчителів і дітей антисептиками та масками лягають на плечі батьків та місцеві органи влади. У результаті, школи не забезпечені у повній мірі засобами захисту, не кажучи вже про технічне забезпечення на випадок переходу на дистанційну форму навчання.

Ярослав Рущишин наголошує, уряд уже витратив з «ковідного» фонду, який становить 66 млд грн, на доплати поліцейським 1,7 млд грн (а передбачено аж 2,3 млрд) і 5,8 млрд гривень на ремонт доріг (передбачено 35 млрд). А для 4-ох мільйонів школярів і пів мільйона вчителів з фонду не передбачено ні копійки.

«Голос» готує звернення до уряду та до Міністерства освіти й науки, а також проєкт постанови, щоб з «ковідного фонду» виділили кошти на освіту. Ми будемо вимагати від уряду її ухвалення», – заявив народний депутат.

Кошти, за словами Ярослава Рущишина, мають бути виділені на:

  • антисептики та маски для вчителів;
  • допомогу вчителям, які захворіли;
  • оплати додаткового навантаження на вчителів;
  • забезпечення онлайн-освіти. Вже зараз погоджуємо з МОН рішення виділити школам, принаймні, 1 комп’ютер на 200 учнів.

Гроші у фонді для цього, за словами народного депутата, є – на сьогодні з нього витрачено менше 20 млрд.

Він наголошує, роль освіти для суспільства є надважлива, тому потрібно відновити повагу до вчителя. І не тільки на словах, а й у матеріальному плані.

Нардеп зазначає, у міністерських коридорах усі це розуміють, у передвиборчих програмах обіцяють по 4 тис. доларів вчителям, але далі розмов справа не йде.

«Під час коронавірусної кризи, перші бюджетні статті, які попали під скорочення були освітні і культурні, частину з них нашій фракції таки вдалося відстояти. Освіта – це довгострокова інвестиція, і, звісно, політикам простіше відремонтувати дорогу і здобути собі політичні дивіденди вже», – говорить Ярослав Рущишин.

На його переконання, якщо країна і Львів, зокрема, хочуть стати потужним гравцем на глобальному ринку, перше, куди треба інвестувати – це освіта та культура, а відтак і в розвиток інфраструктури. 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!