Від Марії Сніжної до Фабрики повидла. Три локації нетуристичного Львова

4201 0
Історичне середмістя, велична Львівська Опера, вишукані церкви та собори давно стали туристичними візитівками Львова. Та перлинами нашого міста є і багато фантастично гарних вілл, старовинних будинків та природних пам’яток, які збереглися як поруч з популярними туристичними місцями, так і у віддалених куточках міста. Пропонуємо ближче познайомитися з першими трьома локаціями нового спецпроекту Tvoemisto.tv від Віктора Гальчинського.
фото: Віктор Гальчинський

фото: Віктор Гальчинський

Якщо знати, куди йти, можна буквально за кілька хвилин змінити натовпи та гамір на тихі місця, у яких ніби зупинився час. Одним із таких затишних закутків є вулиця Сніжна на шляху до найдавнішої княжої частини міста, з якої й хочу розпочати цикл розповідей про цікаві місця нетуристичного Львова.

Потрапити на вулицю Сніжну дуже просто – досить пройти від Ринку вулицею Краківською, перейти вулицю Гонти та піднятися сходами до одного з найстаріших храмів Львова – костелу Марії Сніжної, що існує у нинішньому вигляді з ХIV століття. Ще в околицях можна побачити відреставрований будинок органіста, чорну кам'яницю (виявляється, така є не тільки на площі Ринок), монастир Бенедиктинок, колишній будинок Івана Франка, колишній монастир служниць Серця Христового, дворик забутих іграшок.

Детальніше про першу локацію нетуристичного Львова читайте за посиланням.

Далі ж помандруємо на північ від відомої усім центральної частини міста та відвідати місця, звідки починався Львів княжих часів – район початку вулиць Богдана Хмельницького та Замарстинівської.

Тут можна зустріти і індустріальну забудову початку ХХ століття, і колишній кінотеатр у житловій кам'яниці, іколишній центр міста – площу Старий Ринок, а також один з найстаріших храмів міста – костел Івана (Яна) Хрестителя. Існує легенда, що костел Івана Хрестителя був збудований у середині ХІІІ століття князем Левом для своєї дружини Констанції, однак документальних підтверджень цієї оповіді наразі не знайдено.

Ще на шляху трапиться колишня військова Замарстинівська в’язниця, яка у 1941 році стала місцем масового знищення людей радянським НКВД, а нині в ній – навчальні корпуси університету внутрішніх справ.

Детальніше про другу локацію нетуристичного Львова можна прочитати за посиланням.

Далі мандруємо на Підзамче – район, розташований на північ від найвищої гори Львова – Високого Замку. Львів’яни асоціюють цю територію насамперед з промисловими підприємствами, які з’явилися тут за останні два століття. Серед тутешніх будівель можна знайти архітектурні цікавинки, які варто хоча б раз побачити.

Від монастиря Святого Онуфрія прогуляємося до церкви Параскеви П'ятниці, вілли основоположника львівської сецесії Яна Шульца та його брата Кароля, станції Підзамче, Жовківської рогатки, колишньої фабрики алкогольних напоїв Бачевських, а пізніше заводу «Алмазінструмент». На шляху трапиться і занедбана Фабрика повидла, яку планують ревіталізувати, а також костел святого Мартина.

Детальніше про третю локацію нетуристичного Львова можна прочитати за посиланням.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!