Виїзду українців за кордон не будуть перешкоджати та вакцина проти Covid-19. Головне за ніч і минулу добу

21683 0
Усе, на що ви могли не звернути увагу або проспати.
Фото: Lviv. travel

Фото: Lviv. travel

Вакцина проти коронавірусу? Німеччина, Франція, Італія і Нідерланди підписали перший контракт як мінімум на 300 мільйонів доз вакцин від коронавірусу.

За словами представника німецького Міністерства охорони здоров’я, в найкращому випадку розробка вакцини може бути завершена до кінця року. Дози вакцини будуть розділені відповідно до чисельності населення.

Йдеться про вакцину AZD1222, розроблену в Оксфордському університеті, яка в даний час проходить випробування в великому дослідженні. Раніше подібні угоди були укладені зі США та Великою Британією.

Читайте також: «Саджати будемо» в Україні та світ напередні великої кризи. Висновки тижня, що минув

Коронавірус – Львів – Київ. Львівщина в рази обійшла інші регіони по коронавірусу. В області за дві доби Covid-19 виявили у 271 хворого. Разом 2 797. Вилікувалося – 618 особи (плюс 20 за дві доби), померло – 97 (плюс п’ятеро).

В Україні за дві доби Covid-19 виявлено у 1 401 особи. Загальна кількість 31 154 пацієнтів. Одужало – 14 082 (515 за дві доби), померло – 889 особи (плюс 19).

Перелік антилідерів все ще не змінний: Чернівецька область (3 916 – плюс 85 за дві доби), місто Київ (3 904 – плюс 138), Львівська (2 797 – детальніші показники вище) та Рівненська (2 341 – плюс 110) області.

ЗНО онлайн і офлайн. В уряді роз’яснили спосіб проведення пробного ЗНО – українські випускники його зможуть пройти онлайн та офлайн.

Зокрема, як заявив міністр Степанов, дитина зможе онлайн через свій особистий кабінет зайти, отримати відповідну форму з завданням ЗНО, зробити його і відправити потім на перевірку.

«Якщо немає такої можливості зробити це через особистий кабінет, то дитина повинна прийти до закладу освіти, де планувалося проходження пробного ЗНО, там його зустріне відповідний інспектор, який передасть йому зошит з формою зі всіма завданнями, він виконає ці завдання вдома і потім надішле на відповідну перевірку», – сказав він.

Читайте також: Учасникам пробного ЗНО мають повернути кошти за тестування

Відкритий лист Зеленському. До гаранта Конституції Зеленського з відкритим листом звернулися колишні політв’язні, історики та громадські діячі, які обурені врученням підозри п’ятому президенту України, нардепу Порошенкові. На їх думку, дії влади дискредитують правоохоронну систему України.

«Не варто наслідувати приклад Януковича. Він призводить до руйнівних наслідків, і в першу чергу для влади», – зазначають підписанти.

На їх думку, звинувачення Порошенкові за видання указу про кадрове призначення у Службу зовнішньої розвідки України виглядають дивно, адже це його конституційні повноваження. Крім того, це може поставити під сумнів будь-які кадрові рішення, які ухвалює як нинішній, так і майбутні очільники держави.

Відкритий лист підписали близько трьох десятків людей, серед них, Надзвичайний і повноважний посол України Юрій Щербак, керівник Центру європейських гуманітарних досліджень НаУКМА Костянтин Сігов, професор Національного університету «Києво-Могилянська академія», ексміністр освіти і науки Сергій Квіт, колишній політв’язень і поет Микола Горбаль, директор Українського центру вивчення історії Голокосту Анатолій Подольський.

Читайте також: Які вулиці перекрили для руху транспорту у Львові на літо. Перелік та коли відкриють

Хабар НАБУ і САП. Вищий антикорупційний суд призначив колишньому директору з правових питань компанії Burisma Кічі, підозрюваному у справі про хабар у 6 мільйонів доларів керівництву НАБУ і САП, запобіжний захід – арешт з можливістю внесення застави у 40,3 мільйони гривень.

МЗС – Міжнародне авіасполучення – Шегині. Міністр закордонних справ Кулеба заявив, що МЗС не буде перешкоджати українським громадянам їхати за кордон. «Але все, що у моїх силах, – це нагадати їм, що наразі будь-яка подорож – це наражання себе на небезпеку. Тож подорожуйте, якщо хочете, але завжди пам’ятайте, що світ досі небезпечний!», – сказав він.

Після відновлення 15 червня міжнародного авіасполучення з Україною усі інші країни будуть поділені на 2 групи – з поганою і сприятливою епідемічною ситуацією. Так звані червоні (якщо хворих більше, ніж 40 на 100 тисяч населення) і зелені (якщо менше) зони. Іноземці, які прилітатимуть в Україну з першої зони, повинні будуть проходити обсервацію або самоізоляцію, з другої – ні.

Кількість людей, які очікують на перетин українсько-польського кордону в пішому пункті пропуску «Шегині», зменшилася. Водночас Державна прикордонна служба не повідомляє, скільки саме людей наразі очікують у черзі. Лише зазначається, що з українського боку наразі обмежень немає.

ОЕСР – США – Німеччина. Організація економічного співробітництва (ОЕСР) та розвитку очікує, що пандемія коронавірусу у 2020 році може призвести до падіння світової економіки на 7,6%. До складу ОЕСР входять 38 країн, в тому числі більшість країн Євросоюзу, США та Японія.

Читайте також: Чи справді немає карантину або Як у Львові перемагає байдужість

Президент США Трамп заявив, що американські військові мають захищати інтереси громадян власної країни, а не воювати на чужих територіях. «Ми закінчуємо еру нескінченних війн», – виголосив він.

В американському місті Атланта спалахнули нові протести після того, як поліцейський застрелив афроамериканця під час затримання.

Німеччина розцінює санкції США щодо «Північного потоку-2» як зазіхання на енергобезпеку ЄС.

Тюрингія стала першою федеральною землею Німеччини, яка скасувала практично всі запровадженні раніше обмеження задля запобігання поширенню коронавірусної інфекції.

Заходимо з надією в черговий робочий тиждень. Бережіть себе і гарного Вам дня! 

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!