Як демонтують стелу Монумента слави у Львові. Фото, відео

4702 0
Роботи з демонтажу триватимуть приблизно місяць.
Фото: Андрій Костюк

Фото: Андрій Костюк

Вчора, 23 січня, у Львові розпочали демонтаж стели Монумента слави. Демонтажем займається компанія ФОП Роман Хома, з яким Львівська міська рада заключила договір у понеділок, 21 січня. Спершу прямий договір уклали з ТзОВ «БК Альтера». Після вивчення об’єму та складності робіт, керівник фірми написав листа до Галицької адміністрації з проханням розірвати договір.

Сьогодні, 24 січня, до обіду повністю встановили риштування довкола 30-метрової стели і почали сам демонтаж.

«Сьогодні починаємо розбирати гранітні плити, демонтуємо їх, потім – барельєфи солдатів. Після чого подивимося, що робити з бетоном, адже він почати руйнуватися під дією корозії. Спершу потрібно відкрити його – і побачити, яким він є. Сьогодні-завтра ми цим займемося», – розповідає в коментарі Tvoemisto.tv Роман Хома.

Читайте також: Зберегти не можна штрафувати. Як Львів охороняє історичне середовище

Підприємець каже, що не знає, чи потрібно буде залучати нову техніку, чи робітники впораються тільки за допомогою відбійників.

Роботи з демонтажу гранітних плит мають закінчити до завтра, після чого почнуть демонтаж барельєфів та бетонної основи.  

«Барельєфи солдатів ми передамо в музей "Територія Терору". Гранітні плити – Галицькій районній адміністрації. Вони зможуть його використовувати, наприклад, на цвинтарях. Ми ж тільки маємо вивезти бетон», – пояснює підрядник.

За його словами, демонтаж стели Монументу має зайняти трохи більше місяця. Вартість робіт становить 292 тисячі гривень.

Читайте також: Чому досі не демонтували стелу Монументу слави у Львові

Нагадаємо, навесні торік створили спеціальну комісію, яка мала вирішити, чи зберігати Монумент слави, оскільки його визнали аварійним. 18 квітня 2018 року виконавчий комітет ЛМР виділив 400 тис. гривень на обгородження Монумента. Замість нього мають звести Меморіал українським героям. Вартість демонтажу становить 300 тисяч гривень. Окремі частини стели передадуть в музей «Територія Терору».

Андрій Костюк

Фото та відео автора


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!