Як подолати стрес у час спалаху коронавірусу. Поради терапевта

2303 0
Останнім часом серед українців почала ширитися паніка, люди у постійному стресі через інформацію про коронавірус та можливе військове вторгнення Росії.
Фото: Unsplash

Фото: Unsplash

У львівських лікарнях почастішали звернення зі скаргами на психосоматику та панічні атаки. Терапевтка 8-ї міської лікарні Львова Першого ТМО Марта Заплатинська пояснює наслідки стресу, психосоматику, те, як розпізнати панічну атаку і радить, як позбутися стресу. 

Стрес у людини починається з того, що вона постійно через щось хвилюється, має якийсь страх і панікує. Деколи без вагомих на те причин людина впадає у паніку. Серед фізичних показників спостерігають серцебиття, підвищення частоти серцевих скорочень, частіше дихання, перебої в роботі серця, болі в животі, нудоту, затерпання кінцівок тощо. 

Читайте також: Щодня запитуйте себе: «Як навчитися радіти життю?», або коли треба звернутися до психолога 

А наслідки стресу можуть бути найрізноманітнішими, зокрема хтось може бути абсолютно здоровою людиною, але у нього можуть з’явитися симптоми, яких до цього не було. Йдеться про серцебиття, задишку, болі в животі. У інших людей, які вже мають патологічні стани, можуть посилюватися симптоми. Якщо у когось захворювання серця, то можуть бути наслідки у вигляді серцевого нападу, інфаркту, аритмій. У людей з астмою – посилюватися приступи, а інгалятори не допомагатимуть.  

Вона зазначає, що сприйняття і переживання стресу залежить від кожної людини, її темпераменту, вміння пристосуватися до стресових ситуацій. Стрес може призвести до панічних атак, однак для звичайної людини розпізнати це складно.  

Читайте також: Три швидкі способи зняти стрес. Поради психолога

«Часом ми не помічаємо своєї поведінки і тривожних знаків. Люди збоку можуть завжди щось підказати. Якщо людина відчуває постійну тривогу, страх і дискомфорт, то потрібно звернутися за допомогою до спеціаліста», – каже терапевтка. 

Як знімати стрес? 

Марта Заплатинська радить використовувати час на дозвілля. Кожна людина сама обирає, що їй більше до вподоби: спорт чи співи, малювання чи інші творчі завдання, читання, перегляд фільмів тощо. 

Крім того, щоб добре почуватися і легше переносити стресові ситуації, потрібен належний відпочинок, достатня кількість сну, більше часу на свіжому повітрі. Турбота про себе допоможе впоратися зі стресовими ситуаціями. Спеціалістка додає, що здоров'я – це не лише відсутність хвороб і фізичних вад, а й стан повного психічного і соціального благополуччя.

Cофія Шавранська


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!