Як правильно споживати молочні продукти. Пояснює МОЗ

4946 0
При непереносимості лактози експерти радять замінити звичайне молоко на безлактозне або мінімізувати вживання молочних продуктів взагалі.

Очільниця Мінздоров’я Улян Супрун пояснює шкоду та користь молока, а також розвінчує міфи про лактозу та її сприйняття організмом.

Деякі дослідження вказують, що корисна мутація, яка дала можливість людині споживати молоко, відбулась  у період одомашнення корів та кіз. Із того часу молоко стало важливою складовою раціону як хороше джерело поживних речовин, кальцію та вітаміну D.

Читайте також: Перша домедична допомога: що потрібно дізнатись просто зараз

Молоко містить молочний цукор — лактозу, і для її розщеплення та подальшого засвоєння необхідно виробляти фермент —  лактазу. Цей фермент розщеплює дисахарид на моноцукри, які всмоктуються в кишківнику та засвоюються людським організмом. Якщо така схема в організмі не спрацьовує — цукор не всмоктується і дістається мікроорганізмам мікробіоти. Вони споживають лактозу та утворюють велику кількість газів, що є класичним симптомом при непереносимості лактози.

Вироблення лактази відбувається у всіх ссавців у ранньому віці, водночас її активність з віком часто знижується. Тому «сприйняття» молока та молочних продуктів відбувається у всіх людей по-різному.

Нині близько 75% дорослого населення мають знижену здатність перетравлювати лактозу в дорослому віці. Лактозна непереносимість характерна для більш ніж 90% жителів північноамериканського континенту та Китаю, а на півночі Європи — люди перетравлюють її найкраще.

Якщо ж ви маєте проблеми з засвоєнням лактози, експерти радять наступне:

  • Надавати перевагу молочним продуктам без лактози (продукти майже не відрізнити на смак, втім безлактозні можуть бути трохи дорожчі);
  • Споживати мало молочних продуктів, проте регулярно.

Читайте також: Як вберегтись від грипу і застуди. Поради від Уляни Супрун

У дослідженні Американського національного інституту здоров‘я вказано, що якщо вживати за один прийом їжі не більше 12 г лактози (приблизно 1 чашка молока, або 2 чашки йогурту), то симптоми лактозної недостатності будуть мінімальними, чи взагалі не спостерігатимуться.

У деяких дослідженнях вказано, що якщо є непереносимість лактози, можна вживати молоко паралельно з кисломолочними продуктами, що містять живі лактобацили та біфідобактерії. Адже саме вони здатні переробляти лактозу із найменшим газоутворенням.

Людям, що не мають проблем з непереносимістю лактози, все одно варто пам’ятати, що молоко слід вживати у помірних кількостях, особливо з високою жирністю.

Читайте також: Як лікувати грип та застуду без антибіотиків та противірусних. Поради МОЗ

Світові організації в галузі харчування рекомендують вживання 2-3 порцій молочних продуктів на  день (одна порція — приблизно склянка рідкого продукту, або 40 г — для твердого сиру). 

Молочні продукти можна і треба вживати, але вони не мають бути основою раціону. Якщо ви відчуваєте дискомфорт після вживання таких продуктів — проконсультуйтесь зі своїм лікарем.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!