Як вирішити проблему затоплення Скнилівського парку нечистотами. Відео

2410 0
Деякі дерева в парку висохли саме через підтоплення каналізаційними водами.

На території Скнилівського парку є зруйнований каналізаційний колектор, через що при змінах погоди чи тиску виникає неприємний запах. Тому вчителі і батьки інноваційної приватної школи, яка знаходиться поблизу, створили петицію «Реконструкція частини каналізаційного колектора, що проходить через Скнилівський парк». Взимку цього року вона набрала 500 необхідних голосів, але досі фінансування на це передбачили. Про це у стрімі Tvoemisto.tv розповіла авторка звернення та адміністраторка закладу Наталія Жук.

За її словами, деякі дерева в парку висохли саме через підтоплення каналізаційними водами. Як уточнила для Tvoemisto.tv керівниця управління екології та природних ресурсів ЛМР Олександра Сладкова, верби, вільхи і тополі прилаштовані до перебування в заболоченій місцевості, зокрема, до надмірного зволоження. Тобто вони висохли через каналізаційні стоки, які там розливаються.

Окрім цього, у парку протікає річка, яка є притокою потоку Водяний. Нечистоти потрапляють у водойму, продовжує Олександра Сладкова, і йдеться, скоріш за все, про побутові стоки з будинків.

«Ми не можемо чітко стверджувати, що будинки початково підключили до аварійного колектора чи до річки, але в будь-якому випадку вони сполучаються. Люди могли би зробити місцеві очисні споруди, вартість яких 2-3 тисячі євро, що для мешканців приватних будинків не мало б бути принципово великою сумою. Місто теж має в пріоритеті підключення побутових стоків туди, куди вони мають йти», – каже вона.

Проєктно-кошторисну документацію щодо ремонту колектора розробили ще у 2012 році і відтоді кілька разів  перераховували через неактуальні ціни. Цього року вона становила вже 25 млн гривень. Сподівалися, каже чиновниця, що знайдуть частково міське фінансування, а також подавали в область цю пропозицію.

«Для парку – це дуже великі гроші. У іншій його частині проводять реконструкцію – освітлення, облаштовують дитячий майданчик. Питання залишається актуальним і буде велика перевага для довкілля, коли ми його закриємо», – зазначає вона.

Олександра Сладкова також додає, що за аналізом води, ситуація все ж краща, ніж у Зубрі. Тут нема підприємств, сюди не потрапляють фосфати. Очистка полягатиме тільки в тому, що треба буде відсікти побутові стоки. А якщо замінити каналізування, то цього можна досягнути.

Водночас, за словами дигера Андрія Риштуна, неприємний запах утворюється тому, що у річку нелегально зливають каналізаційні стоки місцеві мешканці.

«У будь-якому випадку про проблему знають і рано чи пізно її вирішать. Замість того, щоб ховати ще одну річку під землю, нехай краще очистять її від фекалій», – пише він.

Фото Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!