Які щеплення медики радять мати тим, хто їде у місця бойових дій. Пояснення

1174 0
Вакцинація залишається єдиним надійним способом профілактики більшості хвороб та інфекцій.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Тим захисникам та захисникам України медики радять пройти вакцинацію АДП-М (адсорбована дифтерійно-правцева вакцина в малих дозах) проти дифтерії та правця, а також вірусного гепатиту В. Про це у матеріалі Tvoemisto.tv Можливе поширення всіх інфекцій. Епідеміологиня про хвороби під час війни повідомила керівниця Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко-Тімко.

Вакцинація, за її словами, залишається єдиним надійним способом профілактики більшості хвороб та інфекцій.

Читайте також: Чи можливе поширення мавпячої віспи на Львівщині. Пояснення

«В Україні діє календар профілактичних щеплень, у якому вказано, коли і в якому віці варто зробити те чи те щеплення. Та, якщо з різних причин людина не була вакцинована або ж пропустила необхідну дозу, ніколи не пізно розпочати або надолужити пропущене. Кабінети профілактичних щеплень закладів охорони здоров’я працюють. Проти коронавірусу, як і раніше, вводимо дві дози вакцини і третю – бустерну через пів року. Вакцинуємо дітей від 14 років та дорослих без обмеження віку», – каже вона

Наприклад, проти дифтерії ревакцинацію дорослих проводять кожні 10 років. Ці заходи важливі для зменшення важкості перебігу захворювання, запобігання летальним випадкам, а також викорінення дифтерійної інфекції. Ревакцинацію варто робити з 26 років кожні 10 років. 

Проти правця дорослим поновлювати щеплення проти правця необхідно кожні 10 років. Проти гепатиту А вакцинація можлива лише власним коштом. Необхідними є дві дози з інтервалом пів року. Щеплення проти вірусного гепатиту В передбачене першого дня після народження. Курс містить триразову вакцинацію.

Читайте також: Які обмеження проти Сovid-19 не діють під час війни. Роз’яснення МОЗ

Холери, що виникає при вживанні заражених харчів або води, можна уникнути, якщо не купувати продуктів у місцях стихійної торгівлі, не купатися в забруднених водоймах тощо. Також в Україні є ефективна вакцина проти поліомієліту. Кожній дитині чи дорослій людині можна розробити індивідуальний графік щеплень, щоб надолужити всі пропущені вакцинації чи окремі дози з дотриманням мінімальних інтервалів між їх введенням.

Водночас, аби мінімізувати вплив у інфекцій за теперішніх реалій, найперше слід мити руки, дотримуватися респіраторної гігієни та етикету кашлю, безпечно готувати їжу. Детальніше про те, спалахів яких недуг можна очікувати через війну та як убезпечити себе і близьких, можна дізнатися за посиланням

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!