Як виглядатиме новий житловий комплекс на вул. Городоцькій. Візуалізація

4934 0
В середу, 6 грудня, у Львові відбулося нагородження переможців Всеукраїнського відкритого архітектурного конкурсу на найкращу проектну пропозицію житлового комплексу з будівлею-«вставкою» громадського призначення.

Новий житловий комплекс має з’явитися на вул. Городоцька, 64, на місці будівель виробничого призначення, котрі не мають історико-культурної цінності та підлягають зносу.

Журі конкурсу не змогло знайти єдину роботу, яка б задовольнила вимоги першого місця в частині будівлі-«вставки» та житлового комплексу в глибині ділянки. Тому було прийнято компромісне рішення призначити два других місця з акцентом окремо на будівлі-«вставці» та окремо житловий комплекс, поділивши першу та другу премії порівно, та третє місце.

Журі працювало 2 дні на засіданні і півтори тижні віддалено. За словами відповідального секретаря конкурсу Мар’яна Кардаша, керівника проекту contest.com.ua (проект заснований для організації та проведення архітектурних конкурсів), процес відбору найкращих проектів був важким, але предметним з точки зору архітектурної дискусії між представниками дніпровської, львівської та харківської архітектурних шкіл.

На участь у конкурсі була зареєстрована 51 заявка з 10 міст, в т.ч. з Краматорська та Білої Церкви. В результататі до конкурсу було допущено 26 учасників зі Львова, Києва, Харкова, Дніпра, Чернівців та Маріуполя.

Члени журі до кінця не знали імена авторів проектів, конверти із інформацією про авторів відкривалися після обрання переможців. За словами членів журі, махінації були неможливі — все знімалося на камеру.

«Ми не шукали надвисоких стандартів та геніальних рішень. Ті роботи, що перемогли, показали толерантне ставище до середовища і можливість дуже широкого діапазону в бюджетному виконанні. Я тішусь, що Львів був представлений дуже сильно. Ми починаємо розуміти потреби міста і вимоги конкурсів», — сказав головний архітектор місто Юліан Чаплінський.

«Ми навчились мислити контекстуально. Раніше в такому районі могла би вирости дев’ятиоверхівка — сьогодні це не так. Відбувається відновлення топографії та якості Львова. Цей конкурс забезпечив відновлення якості району», — додала завідувач Кафедри містобудування Інституту архітектури Національного університету «Львівська політехніка» Галина Петришин.

З 5 фіналістів журі відзначило третім місцем конкурсний проект Проектної Майстерні Бєляєвих та АБМК зі Львова. Друге місце з акцентом на будівлі-«вставці» громадського призначення виборов конкурсний проект ТОВ АБ «МОДУС» з Києва.

Проект, що зайняв третє місце на конкурсі

‎Друге місце з акцентом на житловому комплексі виборов ще один конкурсний проект львівської Проектної Майстерні Бєляєвих та АБМК.

«Ми намагалися максимально не примикати торцями жилового комплексу до сусідніх будинків, щоб зберегти контекст та дух місця. Ми передбачили велике місце для внутрішнього дворику із зеленими насадженнями. В нашому проекті відбувається діалог між новим та старим фасадом: подвір’я їх об’єднує, вони додають один одному певного шарму», — розповів Святослав Гоцко, один з авторів проекту, номінованого на друге місце з акцентом на житловому комплексі.

Проект, що зайняв друге місце з акцентом на житловий комплекс

Окрім того, за словами авторів проекту, їх рішення дозволили їм максимально вписатися у контекст вулиці. В проекті також передбачено будівництво оглядового майданчику, щоб кожен бажаючий міг піднятися та помилуватися краєвидами, що відриваються: це собор св. Юра, церква Ольги та Єлизавети тощо.

Проект, що зайняв друге місце з акцентом на житловий комплекс

«Нам би хотілося, щоб ця нова для міста територія додала йому якихось досі відсутніх якотей, які підсилять все прекрасне, що є довкола, і дозволять прочитати його в новий спосіб. Також ми передбачили існування експозиційного простору: можливо, музей, можливо, галерея. Окрім того, для нас було дуже важливим створити нову прохіду вулицю, якою можна було би пройти напряму з Городоцької на Голубовича», — додав Тарас Бєляєв, колега Святослава в розробці проекту.

Проект, що зайняв друге місце з акцентом на житловий комплекс

Команда архітектурного бюро «МОДУС» при створенні проекту також намагалася виходити з контексту вулиці Городоцької, не забуваючи при цьому сучасні тенденції в містобудівних практиках. Таким чином, врозріз з історичним середовищем в проекті з’явилося багато скла. При цьому ритм вікон будинку-вставки, що має виходити власне на Городоцьку вулицю, був підібраний таким чином, щоб він пасував до вулиці.

Проект, що зайняв друге місце з акцентом на будівлі-«вставці»

«Ми вирішили розробити подвійний фасад, коли за скляною стіною на відстані приблизно 40 см з’являється цегла. Зі сторони будівля має виглядати повністю цегляною, а під кутом, знаходячись ближче до самої будівлі, люди почнуть помічати її скляну структуру», — пояснює Павло Омельченко, один з авторів проекту, що став кращим з точки зору будинку-«вставки».

 

Також він додав, що розробники захистили будівлю сонцезахисною технологією, котра оберігатиме приміщення від спеки. Для того, щоб зменшити візуальне навантаження, вони розробили нижній поверх нижчим за верхній. Окрім того, була вивчена та врахована палітра кольорів, що оточує ділянку, а подібні кольори були застосовані в проектуванні фасаду.

Візуалізація: contest.com.ua 

 

Читайте також:
Новини від KINOafisha.ua.
Загрузка...
Загрузка...
Кінотеатр Планета кіно IMAX (Львів).

Коментарі (0)

Додати коментар