Київ

Забудовник хоче стягнути з архітектора «Квітів України» захмарну суму через програну справу

892 0
Забудовник виставив чек архітектору «Квітів України» Миколі Левчуку через програну апеляцію з приводу його авторських прав на споруду.
Фото: відкриті джерела

Фото: відкриті джерела

Забудовник вимагає в архітектора будівлі «Квіти України» Миколи Левчука 300 тисяч гривень на судові витрати, повідомляють у спільноті «Зберегти Квіти України».

На початку березня суд не задовольнив апеляцію з авторського права архітектора. За словами активістів, забудовник виставив архітекторові розрахунок за судові витрати, однак суми у 300 000 грн не очікував ніхто. Активісти кажуть, що встановивши «непідйомну для однієї людини суму», забудовник хоче «роздягнути» Левчука через те, що архітектор планує продовжувати боротьбу у цій справі.

Засідання, де забудовник вимагатиме суму, відбудеться 10 квітня. Його ухвалюватимуть на власний розсуд та сама колегія суддів, яка винесла попереднє рішення на користь забудовника.

Архітектор Микола Левчук налаштований звернутися до Верховного Суду, бо, на думку активістів та адвокатів, апеляційний суд узагалі не відповів на подані аргументи.

«Перші два суди забудовник виграв традиційними методами  – навалою сміховинних аргументів та непідтвердженими «доказами» [вже готуємо пост роз’яснення аргументації відмови в суді]. Але Верховний Суд  – зовсім інша історія, ці методи там не спрацюють», – коментують активісти.

Читайте також: у парку Партизанської слави понівечили магнолії

У спільноті додають, що після того, як забудовники виграли суд першої інстанції, вони таки не вимагали відшкодування судових витрат і спробували «домовитися по-хорошому». Водночас до цього натякали на те, що архітектора «роздягнуть», якщо він наважиться на судовий процес.

Додамо, будівля «Квіти України» розташована в центрі Києва на вулиці Січових стрільців. Вона зведена у 80-х роках XX століття як навчально-методичний павільйон у стилі післявоєнного модернізму за проєктом архітектора Миколи Левчука. У 1985 році отримала відзнаку Національної спілки архітекторів України як один із кращих архітектурних творів року. Улітку 2021 року власник зрізав плющ, яким був обвитий фасад будівлі, а також почав демонтаж для «реконструкції споруди». Проти цього виступили громадські активісти.

Нагадаємо, у липні 2021 почали зносити модерністичний фасад навчально-методичного павільйону «Квіти України». Згодом Шевченківський районний суд Києва заборонив власнику будівлі демонтаж на час судового процесу щодо порушення немайнових авторських прав архітектора.

На початку серпня Департамент охорони культурної спадщини КМДА своїм наказом вніс будівлю “Квіти України” до Переліку об’єктів культурної спадщини Києва.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!