Загроза кишкових інфекцій. Як вберегтися: 10 порад від лікаря

5529 0
Як часто і чим краще мити руки, яких продуктів варто уникати і як убезпечити дітей.

Сьогодні начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб повідомив, що через невивезене сміття у Львові критично високий ризик зростання захворюваності на кишкові інфекції. Tvoemisto.tv попросило кандидатку медичних наук, лікаря-гастроентеролога Львівської обласної клінічної лікарні Олену Ходосевич нагадати львів'янами загальні правила особистої гігієни та культури харчування, що особливо актуальні через критичну ситуацію у Львові. 
 
1. Ретельно мити всі фрукти, овочі, ягоди і листові салати під проточною водою. «Тоді ви вже зробите великий крок назустріч своєму здоров’ю, і цього може бути достатньо. Не півхвилинки-хвилинку мити, а ретельно з усіх боків», — каже лікарка. Помідори, огірки можна вимочувати. Це убезпечить не тільки від кишкових інфекцій, а від інших хімічних чинників, таких як нітрати.
 
2. Правило двох годин. Продукти з перемеленого м’яса, риби і все, що містить механічно оброблені білки, може зберігатися поза холодильником не більше двох годин. Те саме стосується салатів, заправлених сметаною. 
 
3. Більш безпечні страви з цільних шматків м’яса і риби. 
 
4. Фаст-фуд — в зоні великого ризику. «Ніде в світі не дозволено хот-доги на вулицях у таку спеку. Але у нас продають, і тому це може бути джерелом кишкової інфекції. Тому такі продукти їсти не потрібно, — каже Олена Ходосевич. — Я взагалі не раджу влітку їсти у закладах громадського харчування, хіба, можливо, в таких ресторанах, де перед вами готують». 
 
5. Продукти зі стихійних ринків також становлять більшу загрозу. «Я проти того, але якщо людина все ж купила щось на землі, то вона повинна дуже ретельно термічно обробити ці продукти. Просто свіжий сир зі стихійних ринків не можна їсти. З нього треба зробити сирник, напекти сирнички, або якось інакше його термічно обробити. Все, що ви купили на стихійних ринках — молоко, м’ясо, риба — потребує більше уваги і обов’язкової термічної обробки», — наголошує лікарка. 
 
6. Не гуляти з дітьми на майдачиках поруч з невивезеними сміттєвими баками, радить Олена Ходосевич: «Дитину важко убезпечити, бо вона може взяти руки до рота».
 
7. Їсти вдома, а не на вулиці. «Це культура споживання їжі, як у всьому світі. Ніхто не годує дітей в пісочниці. Навіть якщо поруч немає сміттєвого майданчика, ми не знаємо, чи там не походили котики і песики. Тому я не раджу годувати дітей поза хатою. Перед тим, як дитина сідає їсти, або ви даєте їй фрукти, треба ретельно помити їй руки», — зауважує лікарка. А перед тим — правило №1 — ретельно вимити фрукти. 
 
8. Коли приходите з дитячого майданчика, треба ретельно помити іграшки, якими бавилася дитина, перш ніж вона буде бавитися ними вдома.
 
9. Не варто зловживати антибактеріальними засобами. «Наша шкіра сама має захисні властивості. Коли ми порушуємо мікрофлору цими антибактеріальними засобами, ми робимо нашу шкіру більш беззахисною. Тому ліпше помити шкіру звичайнимм милом,  ніж антибактеріальним», — радить Олена Ходосевич. Використовувати антибактеріальні засоби можна ситуативно, якщо був контакти із брудними тваринами чи інші особливі забруднення. Але щоденне використання таких засобів лікарка не рекомендує. 
 
10. Пам’ятайте, що ваше здоров’я великою мірою залежить від вас, а не від когось іншого.
 
Зоя Красовська

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!