Умовне фото / Pexels

Умовне фото / Pexels

Чи збільшились на Львівщині випадки кишкових інфекцій і що краще їсти влітку

1711 0
Літо, як правило, є періодом поширення кишкових інфекцій. Ситуація погіршується тим, що внаслідок підриву Каховської ГЕС затоплені південні області України, а на Львівщині через негоду підтоплені селища Дрогобицького та Стрийського районів. Чи вплине це на більше поширення кишкових інфекцій, яка ситуація із ними на Львівщині та чи можна споживати продукти харчування з постраждалих від великої води територій, розповіла Tvoemisto.tv генеральна директорка та головна державна санітарна лікарка у Львівській області Наталія Іванченко.

Чи збільшилася тепер кількість випадків кишкових інфекцій? Якщо так, то з чим це пов’язане?

Цьогорічний фоновий рівень кишкових інфекцій не перевищує того, що спостерігався в аналогічному торішньому періоді. Нічого надзвичайного не відбувається: маємо в поточному році 2310 випадків та 2711 за такий самий час у 2022-му. Тобто на майже 400 випадків менше, ніж було за весь цей період у Львівській області. Загалом влітку завжди збільшується кількість гострих кишкових інфекцій, спричинених вірусами та бактеріями. Також збільшується кількість глистяних інвазій. Частково це пов’язане з тим, що люди неретельно миють овочі та фрукти, а частково з тим, що використовують для пиття, особливо в спеку, воду негарантованої якості, зокрема некип’ячену з криниці чи інших невідомих джерел, купаються в ставках, заковтуючи з них воду. Це стає причиною розладів у роботі шлунково-кишкового тракту. Також їжа, приготовлена у більшій кількості, швидше псується і призводить до різних розладів травлення. 

Яку їжу порадите споживати влітку?

Улітку друга страва може зберігатися не в холодильнику від часу приготування не довше ніж дві години. Відтак її треба поставити в холодне місце для того, щоб вона не зіпсувалася. Не забувайте мити руки, якщо нема такої можливості, скористайтеся антисептиком чи вологою серветкою. Якщо купаєтеся, намагайтеся не заковтувати воду. Під час спеки майте зі собою бутильовану воду.

Ніколи не мийте тарілки, мисочки в озерній або річковій воді, краще використовуйте одноразовий посуд, який можна потім утилізувати. Інфікування відбувається й тоді, коли, наприклад, на природі миску, в якій маринувалося м’ясо, добре не помити і покласти у неї готовий шашлик. 

Іще раз наголошу: влітку ліпше не вживати багатокомпонентних страв! Якщо приготували салат і заправили його майонезом або сметаною, то з’їжте одразу ж. Це загальні рекомендації. 

Чи є ймовірність, що через затоплення південних областей України рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції підвищиться? 

Трагедія у Каховці, звичайно, може на це вплинути. На цій території дуже боялися збільшення випадків гострих кишкових інфекцій, виникнення холери. Тому проводили велику санітарно-освітню роботу, щоб люди споживали тільки бутильовану воду або ж ту, яку привозили органи влади та місцевого самоврядування. Тією водою також просили чистити зуби, мити овочі-фрукти. Категорично заборонено було використовувати воду з тамтешніх криниць. Вода на своєму шляху розмивала сміттєзвалища, і ризик її зараження був великий. Крім того, не радили використовувати до часу проведення лабораторних досліджень і хлорування воду з криниць, бо була небезпека, що в ній збільшиться кількість нітратів, які могли появитися після розмивання складів із добривами. Якщо дітям віком до трьох років розвести молочну суміш такою водою, може виникнути небезпечна хвороба – метгемоглобінемія, коли частина крові людини не здатна переносити кисень. Є й ризик виникнення лептоспірозу, що проявляється швидким підвищенням температури, можливим пожовтінням шкіри та болем у м’язах. Причина – інфіковані щури, які переносять збудник. Якщо їхня сеча потрапляє на продукти харчування, можна підхопити цю недугу. Якщо збудник потрапляє у водойму чи воду, через мікроподряпини на шкірі теж можна інфікуватися. Вірусний гепатит А також передається в місцях підтоплень, але наразі значного підвищення рівня захворюваності на нього не спостерігається. 

Каховська ГЕС/фото: reuters

Відомо, що на Львівщині відбулося підтоплення селищ Дрогобицького та Стрийського районів. Які це може мати наслідки щодо поширення різних недуг?

У підтоплених районах людей також просили не використовувати воду з криниць та природних джерел. Коли велика вода зійшла, криниці хлорували, перевірили в них воду і аж тоді дозволили її пити. Щотижня здійснюють лабораторне дослідження джерельної води, нічого незвичайного не виявили. Однак у деяких джерелах знайшли бактерії групи кишкових паличок і просили тимчасово не брати з них воду. Потім були обходи приватних садиб, щоби оцінити стан здоров’я мешканців. Рівень захворюваності тримається на рівні минулорічного. Водночас спостереження ще тривають, бо, наприклад, той же гепатит А має інкубаційний період: від часу потрапляння вірусу в людський організм до перших симптомів може минути аж 45 днів.  

Річка Східничанка/фото: Іван Станіславський

Читайте також: Не забудуй берега річки селища свого. Репортаж із підтопленої Східниці

Чи є ймовірність захворюваності на кишкові інфекції через споживання овочів та фруктів, які привозять із підтоплених територій? 

Якщо їх ретельно мити, то ризику інфікування немає. Однак невідомо, як далі розвиватимуться події щодо зміни хімічного складу ґрунтів і води. Висновки робитимуть фахівці. В будь-якому випадку раджу не лише мити овочі та фрукти, а й оббирати їх від шкірки перед споживанням. 

Наразі ще досить територій залишаються підтопленими, із них привозять продукти харчування. Їх додатково перевіряють? 

Це вже питання до Держпродспоживслужби. Вона має право на перевірку продуктів. Також є Обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України, який колись був лабораторним центром. Тут здійснюють моніторинг, лабораторні дослідження, розробляють рекомендації і дають поради лікарням щодо забезпечення контролю, але в жодному випадку самі нічого не контролюють. 

Читайте також: У трьох підтоплених областях відкрили інфекційні хаби зі швидкими тестами для діагностики холери

Чи є вакцини проти кишкових інфекцій?

Немає, але є від ротавірусних. Її вводять малюкам віком до 18 місяців. Щеплення належить до рекомендованих, тому держава не забезпечує цією вакциною, за неї треба платити зі своєї кишені. Можна провести вакцинацію проти гепатиту А, але також своїм коштом. Два щеплення з інтервалом шість місяців можна робити разом зі щепленням проти гепатиту В, а можна окремо.

Цієї весни був інцидент із отруєнням мешканців модульного містечка на Сихові. Зараз триває період поширення кишкових інфекцій, чи хтось перевіряє ці містечка на наявність холодильників? 

Є так звані моніторингові візити з представниками Центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України. Фахівці періодично навідуються туди, контролюють вакцинальний статус людей і пропонують їм робити щеплення. Вивчають умови проживання і дають рекомендації відповідальним за ці містечка. Якщо щось не вдається, підключаються районні адміністрації. Тому так, ці містечка забезпечені відповідним наглядом.

Модульне містечко на Сихові

Наталія Вареник

 

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Вибір Твого міста

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!