Коли Миколая намагаються продати, то втрачається магія свята

3511 0
Святого Миколая використовують у різній рекламі, роликах, відкривають резиденції. Звісно, емоції, гарні картинки, казкове місце приваблюють, адже людина може прийти і сфотографуватися, отримати хвилини свята. Проте, за ці емоції потрібно платити. Якщо на це вестися, але не знати суті свята, втрачається магія.
фото: drdondeems.com

фото: drdondeems.com

Свято Миколая породжує у людей не лише приємні спомини, сповнює надією та надихає до добро. Але з кожним роком цей день поглинає комерція – у місті рекламують магазини та вітрини, де можна придбати омріяний подарунки, повсюди відкривають нові резиденції, де за кілька сотень гривень закликають подивитися на «святого». Яке насправді головне послання цього свята, як навчитися робити добро ближнім та як не комерціалізувати день Святого Миколая, розповідає голова організації Центру опіки сиріт, отець Роман Прокопець.

Читайте також: Станьте Миколаєм для дітей, стареньких та потребуючих

Потрібно виходити із першоджерела та розуміти, звідки походить це свято. Єпископ Миколай, відповідно до легенд, переказів та історій спричинявся до того, що допомагав різним людям, які перебували у скорботах та життєвих труднощах. Владика Миколай допомагав у скритий спосіб людям, які є в потребах. Він не чекав слави, подяки чи віддачі, а просто хотів проявляти милосердя і любов до тих, хто цього потребував. Це все настільки вразило мешканців і людей, які чули про його добрі справи, що вже багато століть це прижилося, стало вірусним, у доброму значенні цього слова.

В Україні є також гарна традиція, що в ніч на 19 грудня і діти, і дорослі чекають на подарунки. Суть свята – принести радість і поділитися частинкою любові. Але ці традиції виховуються в сім’ї.

Зараз спостерігаю за тенденцією, що багато батьків вчать своїх дітей ділитися, готувати подарунки для когось іншого, бути так званими помічниками Святого Миколая.

Але також помітна інша комерційна складова свята. Святого Миколая використовують у різній рекламі, роликах, відкривають резиденції. Це все прийшло до нас з-за кордону, навіяне іншими святами в році, але мають фінансовий характер. Звісно, емоції, гарні картинки, казкове місце приваблюють, адже людина може прийти і сфотографуватися, отримати хвилини свята. Проте, за ці емоції потрібно платити. Якщо на це вестися, але не знати суті свята, втрачається магія.

Усе залежить від сім’ї та виховання у родині. Якщо правильні основи закладені, батьки напередодні розповідають дітям про свято Миколая, наголошують на його вчинках, кажуть, тоді й діти частіше будуть показувати свої чесноти, гарно поводитимуться і отримають винагороду від Святого Миколая. Більше того – діти самі захочуть ставати кращими і виправлятимуть свої помилки. Ця гарна картинка буде доповнена. Якщо усього цього немає і не закладено – справді залишається лише одна картинка і комерція.

Діти й надалі чекають свята, хочуть несподіванки та таємних подарунків. Потреби дітей в останні роки не надто змінилися. Вони, як завжди, хочуть отримати те, що можна взяти в руки, розпакувати, отримати пакунок, який шарудить. Ми, дорослі, маємо й надалі дарувати це свято. Але підходити батькам до цього варто відповідально.

У більш дорослому віці дітей також мусимо вчити того, що не тільки повинні чекати, а й щось робити для себе. Ту приємність, яку емоційно переживаємо, маємо ще й дарувати. Має бути велика радість і від того, що вони приймають подарунки, і від того, що самі дарують.

Емоції від того, що ти робиш комусь приємне, набагато більше гріють серце, ніж, коли отримують від когось.

Останнім часом маємо багато телефонних дзвінків від людей, які питають, кому можна допомогти. Також є частина людей, які хочуть щось зробити приємне для себе. Кожен росте, пізнає, дозріває по-своєму.

Найгірший варіант, коли є затишшя цілий рік. Моє прохання і звернення – не потрібно чекати 19 грудня, щоб зробити щось добре. Це добро можна робити 365 днів у році. Коли немає прив’язки, це дозволяє по-іншому подивитися на благодійність, милосердя.

Варто пам’ятати – долоня, в якій щось є і ти цим ділишся, ніколи не порожнітиме. Якщо людина поділиться останнім, то Господь Бог благословляє і та людина ніколи нічого не потребуватиме.

Кожен з нас має поставити собі питання – як я можу стати помічником Святим Миколаєм тут і тепер.

Нагадаємо, Тvoemisto.tv зробило підбірку ініціатив, коли можна допомогти втілити дитячу чи дорослу мрію до Дня Святого Миколая. Кому можна допомогти, читайте тут.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!