У львів'ян залишилося 52 дні, щоб сплатити податок на нерухомість

11850 0
У Львові з 1 липня розпочався 60-денний відлік, упродовж яких львів’яни повинні сплатити податок на нерухомість за 2015 рік. Цей термін закінчується 28 серпня, а тим, хто не встигне оплатити рахунки, нарахують штрафну санкцію у розмірі 10% від суми податку. Коли термін перевищить 30 днів – штраф становитиме 20%.
фото: changecurrency

фото: changecurrency

Податок за цілий рік фізичним особам доведеться сплатити у доволі короткий період. Втім, представники податкової служби вважають, що часу для львів’ян достатньо, тим паче, що про необхідну суму вони були повідомлені заздалегідь.

«Згідно з податковим кодексом України, статті № 266, до першого липня 2016 року усім платниками податків було надіслано повідомлення рішень щодо суми податків, які необхідно сплатити. Зазначену суму львів’яни повинні сплатити упродовж 60 днів з моменту отримання відповідного рішення. Для тих, хто не сплатить податків за цей період, будуть нараховувати штрафи. Спершу 10% від суми податку, а після 30 днів – 20%  протягом шістдесяти днів з моменту отримання рішення. Отримав рішення – маєш 60 днів. Для тих, хто не сплатить передбачені фінансові санкції», – повідомив у коментарі  Tvoemisto.tv Володимир Коваль, начальник управління зі збору податків із фізичних осіб ГУ ДФС у Львівській області.

Читайте також: Шість змін до законодавства, що набувають чинності цьогоріч

Щодо податків із доходів фізичних осіб, які йдуть у міський бюджет міста, то у документі виконання дохідної частини міського бюджету за перший квартал 2016 року у багатьох категоріях сума запланованих податків суттєво відрізняється від отриманих. Зокрема, значна різниця у бік перевиконання поставленого плану спостерігається у сумі податків на нерухоме майно.

Як виявилося, річ у тім, що існує фактично два реєстри нерухомого майна, а сучасна база не є повною. До 2003 року все нерухоме майно реєстрували органи БТІ, а розрахунки зберігалися в архівах. Після 2003 року дані про нерухоме майно знаходиться у електронному форматі і, відповідно до податкового кодексу України, розміщені в базі ДФС України і є доступ до тих платників податків, які проживають на території Львівщини.

Читайте також: Наскільки в Україні подешевшають вживані авто. Детальний розрахунок

«Наприклад, ми отримали інформацію, що на Львівщині  є 55 млн м² житлової нерухомості, а в базах, які ми сьогодні демонструємо, є 18 млн м². Фактично тільки третина нерухомого майна знаходиться у базах. Коли ми планували бюджет 2016 року спільно з бюджетною комісією, ми виходили з мінімальної цифри, адже бюджетні розрахунки робили наперед.

Сьогодні ми сформували більше як 20 тис. податкових повідомлень і надіслали фізичним платникам. Відтак, місцева казна цьогоріч поповниться на більш ніж 10 млн. грн. податків на нерухоме майно. Юридичні ж особи, які мають у своїй власності нерухоме майно, мусять самостійно укладали податкові декларації на майже 70 млн. гривень. Тобто місцеві бюджети поповняться більш, ніж 80 мільйонів гривень»,  пояснив Володимир Коваль на зустрічі  «Чи стане легше: яких змін сподіватися львівському бізнесу?», організованій платформою «Твоє місто Львів».

Підготувала Оксана Лісна


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!