Більшість мешканців Львівщини підтримують співпрацю Львова з сусідніми громадами. Дослідження

706 0
Топ-сфери для співробітництва між Львовом і сусідніми громадами – будівництво доріг, сміттєпереробних заводів чи полігонів, розвиток мережі медичних закладів.
Фото: i.ytimg.com

Фото: i.ytimg.com

Співпраця між громадами в рамках Львівської агломерації відповідає інтересам мешканців і мешканок як Львівської, так і сусідніх громад. З 2021 до 2023 року у Львівській агломерації стало більше тих, хто ідентифікує себе як мешканець об’єднаної територіальної громади. Про це свідчать результати дослідження Київського міжнародного інституту соціології у лютому-березні 2023 року. 

Абсолютна більшість населення агломерації – 88% – підтримують співробітництво Львова та сусідніх громад. Причому показник зріс з 2021 року з 76% до 88%. Ідея співробітництва користується абсолютною підтримкою і у Львівській громаді (89%, показник зріс з 77% у 2021 році), і у сусідніх громадах (86%, показник зріс з 75% у 2021 році).

Водночас з 2021 рокузросла кількість тих, хто вважає, що виграють від співпраці як Львів, так і сусідні громади. Показник зріс з 48% до 54% на рівні агломерації в цілому. Топ-сфери для співробітництва між Львовом і сусідніми громадами – будівництво доріг, сміттєпереробних заводів чи полігонів, розвиток мережі медичних закладів.

Читайте також: Чому селянам вигідне створення Львівської агломерації

Більшість мешканців і Львівської агломерації в цілому (69.5%) і окремо Львівської громади (70%) та сусідніх громад (67%) підтримують продовження реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади. Серед мешканців сусідніх громад загалом 43% безпосередньо або опосередковано пов’язані із сферою працевлаштування у Львові.

«71% серед усіх мешканців/мешканок сусідніх громад уже переважно користуються або хотіли б користуватися послугами у сфері медицини вторинного рівня у м. Львові. Далі йдуть культура (60%), торгівля непродовольчими товарами (55%), фінансова сфера (49%), відпочинок і розваги (48%). Близько третини мешканців/мешканок сусідніх громад уже користуються або зацікавлені в користування сферою побутових послуг (41%), дозвіллям на природі (36%), спортом (34.5%), медициною первинного рівня (32%). Відносно найменший інтерес до освіти (23%), підтримки підприємництва (15%) і соціальної сфери (14%)», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що мешканці львівської агломерації найбільше себе вважають громадянами України – 99,3%, мешканцями населеного пункту – 98,7% та галичанами – 93,3%. Львів’янами себе називають 77,4% опитаних, водночас мешканцями Великого Львова вважають себе 55,6%, мешканцями громади – 72,4%, також 66,1% називають себе європейцями. 

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!