Більшість українців, які мали право голосу у 1991 році, зараз проголосували б за Чорновола. Опитування

636 0
Найбільше проголосували б за Чорновола на заході.
В’ячеслав Чорновіла

В’ячеслав Чорновіла

Понад 80% українців, які мали право голосу в 1991 році, коли президентом України обрали Леоніда Кравчука, зараз проголосували б за В’ячеслава Чорновола.  Про це свідчать результати соціологічного дослідження Київського міжнародного інституту соціології (КМІС).

За лідера Народного Руху України В’ячеслава Чорновола на перших президентських виборах в Україні нині проголосували б 74% українців, якби вони опинилися в 1991 році, а за Леоніда Кравчука віддали б свій голос 13%.

А серед респондентів, які справді в 1991 році мали право голосу (зараз це люди у віці 50 років і старші), 81% проголосували б за Чорновола і 10% – Кравчука. Така тенденція спостерігається у всіх регіонах.

Відносно найбільше проголосували б за Чорновола на заході (86% серед усіх респондентів) і в центрі (80%). Водночас на півдні політика підтримали б 58% серед усіх респондентів (Кравчука – 17%), а на сході за Чорновола віддали б голоси 63% опитаних (тоді як за Кравчука – 28%).

«Ми бачимо, як нинішнє покоління дивиться на вибір попередників у 1991 році, проте не знаємо, якою буде оцінка вже наступних поколінь українців. У будь-якому випадку потрібно пам’ятати, що Україна змогла пройти бурхливий і складний період з 1990-х років, а серед населення поступово кристалізувалося самоусвідомлення як єдиної української політичної нації», – сказав  директор КМІС Антон Грушецький.

Опитування провели з 29 листопада по 9 грудня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Загалом опитали 1031 дорослого респондента (від 18 років) у всіх регіонах України (крім Криму). До вибірки не включали жителів територій, які не контролювалися Україною до 24 лютого 2022 року.

Нагадаємо, на перших президентських виборах, які 1 грудня 1991 року відбулися після проголошення незалежності України, перемогу здобув Кравчук із результатом 61,6%. В’ячеслав Чорновіл отримав 23,3% голосів. Кравчук отримав абсолютну більшість голосів скрізь, окрім Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської областей, де більшість голосів отримав Чорновіл.

Вʼячеслав Чорновіл трагічно загинув 25 березня 1999 року в автокатастрофі біля Києва. У Народному Русі України назвали його загибель політичним убивством. Протягом наступних років слідчі органи неодноразово закривали і відривали кримінальне провадження за фактом його загибелі.

Леонід Кравчук помер 10 травня 2022 року на 89-му році життя.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!