Київ

У Києві забудовник Ковальська йде до суду з позовом проти активіста Перова

1109 0
Активіст запевняє, що плани забудовника не відповідають тим, на які було надано дозвіл.

Будівництво на місці знесеного найстарішого будинку на Жилянській, 47 у Києві - незаконне. Про це свідчить інформація з держбудреєстру, заявляє активіст Мапи реновацій та Цегли Дмитро Перов. У відповідь забудовник «Ковальська» заявив про позов проти активіста.

Перов звернув увагу на те, що адресою вул. Жилянська 47 (тиждень тому тут ще знаходилася кам’яниця 1860-х рр.) зареєстровано дозвіл з класом наслідків СС1.

Клас відповідальності СС1 означає, що у будівлі, на будівництво якої отримано дозвіл, постійно перебуватиме до 50 осіб, а поверховість не перевищує 4.

«Чудова візуалізація чинних ДБН і Закону від Нерухомі показує, що цей клас наслідків від слова зовсім не відповідає намірам забудовника Ковальська. Зокрема, згідно даних того ж реєстру за цією адресою видано містобудівні умови на будівництво 22-поверхівки. Водночас дозвіл СС1 - передбачав будівництво не більше максимум 4 поверхів!», - наголосив Перов.

Як пояснили у Державній інспекції архітектури та містобудування України у коментарях під дописом, «дозвіл СС1» – це повідомлення про виконання підготовчих робіт, яке подають до органу державного архітектурно-будівельного контролю перед початком будівельних робіт для підготовки території. А на будівництво об’єкта видано дозвіл на виконання будівельних робіт (класу наслідків СС3).

Директор департаменту комунікацій групи компаній «Ковальська» Даниїл Ваховський у коментарі для «Твого міста» заявив, що компанія підготувала позов проти активіста.
 
«Маніпуляції Дмитра Перова виходять за межі здорового глузду. Його намагання зробити собі політичну кар’єру за рахунок вигадок не залишились непоміченими. Ми підготували позов за наклеп та будемо захищати свою репутацію в суді. По суті коментувати фейки і перекручування фактів не має ніякого сенсу, бо єдина мета цих вигадок – маніпуляція громадською думкою», - заявив Ваховський.
 

Як Дмитро Перов зазначав раніше, будинок-садиба на Жилянській 47  є одним із найстаріших прикладів забудови вулиці. У 2021 споруду внесли до т.зв. «Списку Кличка по культурній спадщині», Київська міська рада наклала мораторій на їх демонтаж або перебудову.

Водночас у Департаменті культурної спадщини КМДА на запит «Твого міста» відповіли, що будинок відсутній у переліку об’єктів історичної забудови та належить до рядової забудови – не має яскраво виражених архітектурних стильових ознак та відповідного декоративного оформлення, тому його знесли.

Як ми писали раніше, на цій ділянці компанія-забудовник Ковальська планує звести бізнес-парк Nuvo Business Park площею більше 80 тис. кв.м (проєктом заплановано будівництво комплексу з 7 будівель).

Довідка. Будинок збудували у 1860-х. Деякий час у будівлі розміщувалася адміністрація молокозаводу, який працював поруч. У ХІХ ст. садиба належала до території пивзаводу Йосифа Бродського та ймовірно використовувалася для проживання працівників.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!