Чому затримується реставрація замку на Чупринки. Фото

3762 0
Tvoemisto.tv з’ясувало, з чим пов’язані затримки у роботі та збільшення бюджету, а також поспостерігало за процесом роботи реставраторів.
фото: Захар Процюк

фото: Захар Процюк

Будинок №50-52 на вул. Генерала Чупринки, більш відомий як палац Сосновського, почали реставрувати у жовтні 2017 року. Проект планували завершитись навесні, однак він був продовжений до осені. Tvoemisto.tv з’ясувало, з чим пов’язані затримки у роботі та збільшення бюджету, а також поспостерігало за процесом роботи реставраторів.

Як розповідає керівник скульптурно-реставраційного відділу «Оберіг груп», які є підрядниками проекту, Андрій Федоришин, головною причиною продовження періоду реставрації є проблемний стан архітектурних елементів будинку. За радянських часів елементи фасаду балкону, на якому зараз відбувається реставрація, були покриті цементом. Це створювало враження відносної збереженості, однак насправді під шаром цементу аркади та колони перебували в аварійному стані.

Читайте також: Замок на Чупринки. Як реставрують один із найгарніших будинків Львова

«Зазвичай під час реставрації прийнято все зберігати та мінімально змінювати, однак в цьому випадку було вирішено замінити більшість елементів балкону на нові, а не склеювати старі», — розповідає Андрій Федоришин. — «Через те, що біля палацу пролягає трамвайна колія, відбуваються постійні вібрації під час руху транспорту, тому у разі склеювання ці конструкції через деякий час могли почати руйнуватись знову».

За словами реставратора, проблеми із затримкою робіт та збільшенням витрат також пов’язані із українським законодавством у цій сфері.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Вілла «Палатин»

«Треба спочатку зробити проект, а потім робити реставрацію, а часто виходить, що після розчистки проявляться справжня ситуація і справжні витрати на об’єкті. Краще було б спочатку робити дослідження об’єкту, а потім складання самого проекту реставрації», — пояснює він.

Збільшення кількості та складності реставраційних робіт потребувало збільшення бюджету проекту. Спочатку він становив 1,358 млн грн. За словами Андрія Федоришина, через проблеми з виділенням додаткових коштів з міського бюджету група реставраторів змушена залучати свої гроші для продовження робіт з розрахунком на їхню майбутню компенсацію. Наразі «Оберіг груп» довелось вкласти близько півмільйона гривень.

Читайте також: Що має побачити кожен львів’янин. Кам’яниця Шульців

Як повідомила Tvoemisto.tv начальниця управління охорони історичного середовища Лілія Онищенко, управління сподівається вже на наступній сесії ЛМР 12 липня залучити додаткове фінансування для реставрації палацу Сосновського.

Довідка

Історично палац Сосновського – це два будинки в одному. Архітектор Юзеф Сосновський спроектував для себе будинок, що схожий на середньовічний замок із левом на вході. Його збудували у 1900-1901 роках, а сусідній, на розі з вулицею Левинського – 1907-го. Сосновський спершу мешкав у цьому будинку, а згодом продав його львівському колекціонеру-бібліографу Францішку Бесядецькому (тому будинок також називають палацом Бесядецького). Будинок збудований у псевдоготичному стилі з елементами венеційської готики.

Захар Процюк,

фото автора

Цей матеріал було підготовлено в рамках Програми міжредакційних обмінів за підтримки Національного фонду на підтримку демократії NED​.

 

 

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!