Чи справді на Львів чекає складна зима і коли можуть бути перші відключення світла

11305 0
Львів, за словами міської влади, вже практично готовий до опалювального сезону. Проте ворог може вдвічі більше обстрілювати українську критичну інфраструктуру і треба готуватися до різних сценаріїв. Чого очікувати від зими, в якому стані енергосистема, коли будуть перші відключення світла та що є найбільшою проблемою української енергетики Tvoemisto.tv розпитало у виконавчого директора асоціації «Енергоефективні міста України» Святослава Павлюка.
Unsplash

Unsplash

Львів активно готується до опалювального сезону та можливих обстрілів критичної інфраструктури росіянами. Нещодавно міський голова Львова заявив, що зима буде вкрай складною. Чого ж очікувати цього сезону львів'янам?

Коментарі Садового я б розцінював, як те, що місто розуміє, що перебої можуть бути. Ще не відомо, на скільки часу вони будуть. Обов'язок мерії – зробити так, щоб місто було готовим до таких сценаріїв. Функція мера міста не коментувати стан системи, бо він на це не впливає, а зробити так, щоб все було готове. Загалом стан нашої енергосистеми не найкращий, але вся інформація про виробництво та споживання є практично закритою. «Укренерго» перестало публікувати диспетчерську інформацію про джерела виробництва електроенергії тощо. Тому тут складно робити висновки.

Атомні блоки, наприклад, відремонтували, вони готові до роботи. Але атомна система ніколи не закривала 100% потреб. До того ж, вона дає маневрову генерацію. «Гідроенерго» у нас має клопоти з тим, що частина потужностей була пошкоджена, а Каховська станція зруйнована. Нам бракує вугілля, запасів у нас є менше на півтора млн тонн, ніж мало бути, і їх нам не вистачить, минулого року теж не вистачало. Тому ми палили газ. З газом також складна ситуація, бо з 15 млрд кубометрів газу, які в нас є в запасах, значна частина не є власністю «Нафтогаз», а також цей газ не є український. Велика частина цього газу для резидентів, які використовують українські газосховища для закачування та зберігання. Фактично він європейський.

Читайте також: Садовий закликав львів'ян готуватися до складної зими

Нашого газу там є близько 11 млрд кубометрів, з них близько 4 млрд складно витягнути. Є десь 6-7 млрд кубометрів, які ми можемо підняти. Паралельно у нас є видобування близько 1 млрд кубометрів на місяць, але ми ж його і використовуємо. А скільки газу ми використали минулого року на генерацію електроенергії не знає ніхто. Я оцінюю, що десь близько мільярда. І ця електроенергія була «золотою».

Тому стан енергосистеми незрозумілий. Є прогноз, що буде дефіцит електроенергії, і нам прийдеться її імпортувати. Тому Андрій Садовий має рацію. Думаю, зима буде складною і проходження опалювального сезону залежить від протиповітряної оборони України.

Як ви оцінюєте минулий опалювальний сезон? Які помилки Україна допустила і що можна удосконалити зараз?

Минулого року ми не були готові до таких масштабних проблем, хоча, як на мене, «Укренерго» та спеціалісти обласних розподільчих мереж дуже багато зробили, щоб зимовий сезон ми пройшли з мінімальними втратами. У тих умовах, які в нас були, все вийшло добре організовано.

Зокрема, наші партнери тоді поставили багато генераторів. А зараз йде мова про постачання декількох десятків систем, які можуть генерувати електроенергію в локальних режимах. Таким чином ми зможемо забезпечити потреби хоча б «Водоканалу» і «Теплоенерго».

Як на мене, найбільшою проблемою не минулого опалювального сезону, а української енергетики є борги. Бізнес готовий інвестувати гроші, створювати паралельні генеруючі потужності. Проте для цього треба, щоб ціна була ринковою. А зараз ми маємо низький дотований тариф.

Читайте також: Якщо вимикатимуть світло, тепло все одно буде. Чого очікувати львів'янам цієї зими

Чи допоможе імпорт електроенергії покрити потреби країни у випадку аварійних ситуацій?

До початку повномасштабного вторгнення ми також імпортували електроенергію. З цим у нас є багато проблем: технічний стан генерації та систем передачі, фінансовий стан української енергетики. Імпортна енергія є дорожчою, ніж наша на внутрішньому ринку. Цей імпорт треба якось виплачувати. Половину споживає населення, а тариф є заниженим і дотованим. Звідкись треба мати джерело на покриття дотацій. Поки що я його не бачу. Імпортувати ми можемо, а як будемо розраховуватися – незрозуміло. Також питання, куди імпортувати. Західні області фізично прив'язані до системи, а передача електроенергії на схід є обмеженою через пошкодження високовольтних систем. Для міст, які є ближчі до західного кордону в цьому сенсі може бути простіше.

Україна цього опалювального сезону планує використовувати газ лише власного видобутку. Що думаєте про це?

Це сталося не тому, що ми так багато газу видобуваємо, а тому, що в нас впало споживання. Наша промисловість перестала споживати, а також багато людей виїхало. Але ми скоротили не питоме, а абсолютне споживання. Це означає, що в нас просто цілі квартали та міста перестали споживати. З точки зору забезпечення тих, хто залишився, то це добра новина. Але для країни нічого доброго в тому, що ми скоротили споживання на третину, немає.

Читайте також:  «Наступний опалювальний сезон буде важким», – Козицький

Ми виходимо на самозабезпечення газом видобутком державною компанією і приватними компаніями. Але приватні компанії не зобов’язані продавати газ за субсидіями, їм це ніхто не компенсує. Тому в нас дивна ситуація. З одної сторони добре, що газом, який ми видобуваємо всередині, ми можемо забезпечити населення, але, з іншої сторони, приватні компанії не зацікавлені продавати населенню газ за ціною в рази дешевше. Адже це їхній газ і вони можуть продавати його за тою ціною, яка об’єктивно складається на ринку. Ми можемо нашим газом закрити наші потреби. Але хто за це буде платити? Це питання залишається відкритим.

Коли можна очікувати перші відключення світла?

Пік споживання почнеться з грудня. Проте найбільшим фактором можливого відключення світла є російські атаки. Якщо система передачі не буде пошкоджена, то ми зможемо брати енергію з Європи. Значних перерв у відсутності світла не має бути, але це залежить від атак рф.

Минулого року люди масово закупилися генераторами, повербанками, зарядними станціями. Що потрібно мати вдома цієї зими?

Я б порадив акумуляторні системи. Це акумулятори плюс інвертори. Вони дієвіші за генератори, простіші в обслуговуванні. Якщо є перерви в подачі світла по кілька годин на добу, то системи живлення, як-от переносні повербанки чи зарядні станції EcoFlow, на мою думку, є занадто дорогими та переоціненими, проте зручнішими. Хоча, якщо інвертор інтегрувати в домашню систему, то це теж працює нормально.

Минулого року всі відчули, де є слабкі місця в енергозабезпеченні своїх домівок. Цього року воно буде приблизно так само. Я думаю, що особливо нічого не зміниться. Але найбільша проблема – це теплозабезпечення. Про це треба попіклуватися, а особливо, якщо є електроопалення. У цьому випадку бажано мати запасний варіант, куди переїхати.

Читайте також: Чи будуть вимикати світло цієї зими на Львівщині

Як раніше повідомили Tvoemisto.tv в «Львівобленерго», є вірогідність, що цієї зими будуть діяти графіки відключень, але зі змінами. Вимкнення зроблять менш тривалими. Зокрема, до аварійних відключень тепер залучать суттєво більше споживачів, а також відділять живлення побутових споживачів від критичної інфраструктури, де це можливо. Детальніше про підготовку до зими енергетиків, читайте тут. 

Юлія Кметик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!