Чи запрацює аеропорт у Львові під час війни. Думки експертів

5339 0
Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького може відновити свою діяльність як гуманітарний коридор.
Міжнародний аеропорт «Львів»

Міжнародний аеропорт «Львів»

У Львові розглядають можливість відкриття міжнародного аеропорту «Львів» імені Данила Галицького для цивільних рейсів. Але експерти галузі оцінюють таку ідею не надто оптимістично – передусім через можливі ризики польотів під час бойових дій.

Як йдеться у матеріалі РБК- України, питання можливого відкриття одного з аеропортів на заході Україні під час війни піднімається вже не вперше. Наприклад, кілька місяців тому активно обговорювали ідею відкриття цивільних рейсів з Ужгорода. Однак зараз всі повітряні ворота під час воєнного стану і агресії росії в Україні не працюють: Україна закрила повітряний простір ще 24 лютого 2022 року.

Що кажуть про відкриття аеропорту у Львівській ОВА

Аеропорт у Львові можуть частково відкрити у якості гуманітарного коридору, який би забезпечував Європейський Союз. Про це заявив голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький

За його словами, можливе відкриття аеропорту – це одна з речей, на яку так чекає Україна.

«Це питання було порушене, і ми сподіваємося, що так, як зерновий коридор, так може бути й гуманітарний коридор, який може бути забезпечений Європейським», – сказав він. 

«В зерновій угоді є третя сторона, тут потрібне те саме», – експерт

Авіаексперт та авіаблогер Володимир Біленький  каже, що добре ставиться до ідеї відкриття львівського аеропорту, але не розуміє, як Україна збирається це реалізувати під час війни.

«Створення зернового коридору вимагало участі рф з гарантіями безпеки морських суден. Тобто в такому випадку ми також повинні отримати гарантії рф щодо того, що аеропорт Львів і повітряний коридор для зльоту, посадки, та й навколо Львова, не піддаватимуться обстрілу. А це вже, як мені здається, проблематично», – висловлює він думку.

Більше того: в зерновій угоді була третя сторона, Туреччина та ООН, які також виступали медіаторами та посередником у реалізації угоди і стежать за її дотриманням.

«Тобто і тут потрібні такі сторони. Хто це буде? У зерновій угоді рф перевіряє та погоджує рух усіх морських суден, які заходять у порти. Тобто і тут можуть вимагати таке узгодження. Втім, її реалізація викликає багато питань. Без гарантії безпеки з боку рф жодна страхова компанія не погодиться страхувати повітряні судна, які літатимуть до Львова», – каже Володимир Біленький.

Читайте також: Коли і за яких умов відкриють аеропорт у Львові

«Близькість до кордону не гарантуватиме безпеку польотів»

Ідея відкрити один з аеропортів на заході України видається досить безпечним рішенням. Але це не так, бо росія вже не раз атакувала західні регіони України, і ракети падали навіть на території інших держав, каже редактор профільного видання Avianews Олександр Мироненко.

«Факт близькості до кордону може стримувати країну-агресора від запуску ракет по прикордонному аеропорту, але не є 100% гарантією безпеки. Навіть якщо росія підпише зобов’язання про те, що вона не буде стріляти ракетами по аеропортах та цивільних літаках, це не може гарантувати безпеку, країна-окупант неодноразово порушувала всі домовленості», – нагадує він.

До того ж, враховуючи що Україна вже перейшла на європейські безпекові стандарти в авіаційній галузі, будь-які комерційні рейси з пасажирами можливі тільки після завершення бойових дій і після повторної сертифікації аеропортів щодо питань безпеки.

«Також в Україні немає власних сучасних літаків. Авіакомпанії переважно брали їх в лізинг за кордоном, а іноземні компанії-власники літаків ще до початку вторгнення рф почали відкликати повітряні судна в Європу. І якщо вони ще тоді не хотіли ризикувати й залишати літаки в Україні, то отримати від них згоду віддати судна під час війни буде ще складніше», – переконаний він. 

Нагадаємо, пів року тому Дмитро Кулеба зазначив, що міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького за наявності гарантій безпеки може першим відновити польоти в Україні. Додамо, що українське небо закрите для польотів цивільних літаків із першого дня повномасштабної військової агресії рф – із 24 лютого 2022 року.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!