Київ

Декомунізація у Києві. У центрі міста досі стоїть пам’ятник Зої Космодем’янській

1061 0
У Києві досі не прибрали пам'ятник комсомолці-диверсанту Зої Космодем'янської, який встановлений в сквері на перетині вулиць Гончара та Хмельницького.

У Києві на вулиці Олеся Гончара, 74-А досі стоїть комуністичний пам'ятник Зої Космодем'янській. Про це нагадав громадський активіст та співзасновник проєкту Деколонізація.України Вадим Поздняков. 
 
«Процес декомунізації в Києві абсолютно абсурдний. Досі не демонтовано пам'ятник Зої Космодем'янській у центрі міста. І такого ще дуже багато», – каже активіст.
 

 
Зазначимо, торік кияни створили петицію на сайті Київської міської ради з вимогою про демонтаж пам’ятника Зої Космодем’янської. За словами ініціаторів звернення Космодем'янська не була причетна до будівництва Києва, не є визначною персоною, а лише є інструментом радянської пропаганди. Тоді ця петиція зібрала 1915 підписів з 6000 тисяч необхідних.
 

Нагадаємо, пам'ятник був встановлений після війни у 1945 році у вигляді аматорської гіпсової скульптури. Згодом вона була замінена пам'ятником, виконаним в бронзі за проєктом скульптора Гайдамаки. Спочатку скульптура була в сквері на розі вулиць Михайла Коцюбинського та В'ячеслава Липинського.

Із 1990-х років пам'ятник диверсантці неодноразово страждав від рук активістів, востаннє у 2016, невідомі розмалювали її і повалили на землю. Тоді скульптура залишилася цілою, після реставрації пам'ятник повернули на колишнє місце.

Довідка. Зоя Космодем'янська — радянська комсомолка-диверсантка початкової фази німецько-радянської війни. У 1941 році її закинули у німецький тил, де її бойовим завданням було спалити за тиждень 10 населених пунктів на окупованій ворогом території. Жінка встигла виконати лише частину наказу і спалити 3 будинки, у яких ночували німецькі солдати, після чого її схопили, катували, а потім стратили через повішення.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!