До початку дії е-квитка у Львові хочуть суттєво збільшити кількість громадського транспорту

5277 0
Проектом запровадження електронного квитка у Львові зацікавилися 46 компаній. Переможця оберуть у січні 2018-го року.
фото ілюстративне: report.if.ua

фото ілюстративне: report.if.ua

Сьогодні, 14-го червня, відбулася зустріч в рамках першого етапу відбору компаній, які будуть запроваджувати електронний квиток у Львові. Як повідомили під час заходу, тендерний процес і закупівлі відбуватимуться, відповідно до правил ЄБРР. До кінця червня визначать консультанта, який допомагатиме запроваджувати е-квиток у Львові. Компанія-консультант повинна відповідати певним вимогам: мати практику втілення подібних проектів, а також досвід співпраці з ЄБРР.

Читайте також: Львів виплачуватиме кредит за е-квиток до 2030-го року. Чи була альтернатива?

Проектом зацікавилися 46 компаній. Подавати заявки для участі претенденти зможуть до 30-го червня. Переможця оберуть у січні 2018-го року. Анонсували, що система автоматизованого оплати проїзду зможе повноцінно запрацювати наприкінці 2018-го – на початку 2019-го років.

Як розповів під час зустрічі Сергій Журбенко, керівник відділу автоматизованої системи оплати проїзду ЛКП «Львівавтодор», до початку дії е-квитка у місті планують суттєво збільшити кількість громадського транспорту: 725 автобусів (зараз є орієнтовно 530, – ред.), 110 тролейбусів і 130 трамваїв.

Читайте також: Львів отримає кредит на оновлення громадського транспорту. Що придбають

За його словами, функції оператора оплати проїзду виконуватиме ЛКП «Львівавтодор». Система буде функціонувати таким чином, аби спонукати пасажирів купувати довготривалі абонементи. Увесь громадський транспорт обладнають валідаторами – пристроями, які зчитуватимуть інформацію з довгострокових абонементів, банківських карток та паперових квитків. Водночас, працюватимуть 80-100 контролерів, які матимуть засоби для зчитування банківських карток.

Різновидів квитків і абонементів буде кілька:

- разовий паперовий квиток (придбаний у водія і дійсний на проїзд тільки у конкретному транспортному засобі без можливості пересадки);
- разовий електронний квиток (дозволяє користування громадським транспортом з можливістю здійснення безкоштовних пересадок);
- короткострокові абонементи – на 1, 3, 5 діб без обмежень кількості поїздок;
- довгострокові абонементи – на 1, 6, 12 місяців без обмеження кількості поїздок;
- різного роду пільгові персоніфіковані абонементи (для безкоштовного користування громадським транспортом, для пільгового користування громадським транспортом для учнів, студентів, інших пільгових категорій населення).

Читайте також: Е-квиток і старі маршрутки. Як зміниться транспортна система Львова

Картку можна буде придбати у супермаркетах, магазинах, кіосках на зупинках, поштових відділеннях та у центрі обслуговування пасажирів. Поповнювати – у касах магазинів, через інтернет, платіжні термінали, за допомогою мобільних додатків або через смс.

Як зазначив Сергій Журбенко, розміри тарифів на проїзд поки що не обговорюють. Додамо, що, згідно із попередніми напрацюваннями,  разовий проїзд мав би коштувати 5 гривень, річний абонемент – 1500 гривень.

Читайте також: Скільки коштуватиме проїзд після запровадження е-квитка у Львові

Нагадаємо, ідею запровадження е-квитка у Львові обговорюють ще з 2011-го року, відколи місто вирішило реформувати систему громадського транспорту. У 2016-му до цієї теми повернулися, визначивши ЛКП «Львівавтодор» підприємством, яке займатиметься втіленням системи електронного квитка. Профінансують нововведення за рахунок кредиту від Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР). 10 мільйонів євро кредитних коштів місто повертатиме упродовж 13-ти років із пільговим періодом 3 роки. Кошти використають на обладнання, яке встановлять у кожному транспортному засобі, облаштування необхідних пристроїв, створення колл-центрів й ремонтних підрозділів тощо.

Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!