Київ

У центрі Києва хочуть відкрити фонтан, присвячений Григорію Сковороді. Місто про це нічого не знає

947 0
Роботи над створенням фонтану, присвяченого 300-річчю видатного українського мислителя Григорія Сковороди, вийшли на фінальний етап.
ФОТО: БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ДЕНИСА ПАРАМОНОВА / FACEBOOK

ФОТО: БЛАГОДІЙНИЙ ФОНД ДЕНИСА ПАРАМОНОВА / FACEBOOK

2 березня благодійний фонд Дениса Парамонова розповів у Facebook, що взявся за спорудження скульптурної композиції фонтану, присвяченої 300-річчю з дня народження Григорія Сковороди (подія відбулася торік 3 грудня). Вже 31 березня фонд повідомив, що задум вдалося втілити - роботи зі створення фонтану Сковороди вийшли на фінальні етапи. У планах фонду встановити скульптуру до кінця року. Втім "Твоєму місту" в КМДА запевнили, що їм нічого невідомо про такі плани.

Відомо, що композицію виробили з бронзи й граніту, у її основі - «зернина», усередину якої вмонтують вази й амфори. У висоту фонтан сягатиме майже чотирьох метрів.

15-тонне зерно-фонтан встановлять у Києві

У Фонді кажуть, що усе має символізм – ідея Сковороди про «філософське джерело» полягає в уявленні про «божественну благодать, що розливається з зерна життя кожному однаково, неупереджено і справедливо, і не залежить від розміру посудини – людини, що її приймає».
 
Після випробування Фонтана Сковороди у Дніпрі, його перевезуть в Одесу, де його доробить автор роботи - заслужений художник України, скульптор Михайло Рева.
 

У благодійному фонді розповіли, що роботи над створенням фонтана, вийшли на фінальні етапи. Наразі відомо, що вже поєднали основні елементи композиції – їх виготовили з блоків бразильського граніту вагою близько 20 тонн.
 
 
 
Зараз тривають роботи над оздобленням та деталями: зерно та основу вирізали на верстаті спеціальним алмазним канатом безперервно протягом 30 годин. Готове зерно важить близько 15 тонн. Наразі гранітну частину фонтана зібрали і встановили на основу.
 
 
 
В фонді також вказали на унікальність споруди через використання рідкісної форми: «Це унікальний випадок, коли такий великий фонтан стоїть на такій маленькій опорній частині».
 
Наразі основні роботи цими елементами завершують, найближчим часом конструкція пройде гідровипробування.
 
В образ кожного елемента скульптурної композиції Фонтана Сковороди закладено певний зміст. Так «кримський глечик» присвячено матері видатного філософа, розповів автор проєкту, заслужений художник України Михайло Рева.
 
 
«Як створити формулу божественної суті? У якій є життя. Життя – це вода. Життя і суть об'єднуються і дається кожному глечику. Кожен глечик – образ людини. Різної форми, різного розміру. Я додав свого – що це ще й образи часу, тлінності, життя та смерті, віри, духу та любові. Кримський глечик – глечик матері, любові. І амфора це як знання, які дали нам різні покоління», – розповідає митець.
 
 
 
У коментарі Tvoemisto.tv у фонді повідомили, що скульптури встановлять у центрі Києва: "Ми хочемо розмістити фонтан в історичному центрі Києві - Контрактовій площі, неподалік пам'ятника Григорія Сковороді біля Києво-Могилянської академії". У фонді відмовилась уточниити будь-яку іншу інформацію та назвати суму коштів, витрачених на фонтан. 
 
У пресслужбі КМДА "Твоєму місту" відповіли, що не володіють жодною інформацією щодо майбутнього фонтану: "Про проєкт фонтану ми дізнались із соцмереж. Жодних дозволів на встановлення фонтану місто не надавало". 
 
 
Додамо, благодійний фонд заснував харківський підприємець Денис Парамонов у 2020 році. Організація також долучалася до відновлення Національного літературно-меморіального музею Григорія Сковороди. Парамонов - власник групи компаній SMK Group, яка об'єднала Салтівський, Бердянський та Богодухівський м'ясокомбінати, агрофірму «Світанок» та 650 магазинів компанії.
 
Відмітимо, 30 березня вийшла повна збірка творів Григорія Сковороди до 300-річчя філософа.

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!